Štrajk advokata se nastavlja uprkos odluci države da mogu na suđenja!

Članovi advokatskih komora Beograda i Srbije danas su na protestu ispred Palate pravde najavili da će nastaviti štrajk do ispunjenja zahteva

Vlada Srbije stavila je van snage Uputstvo Advokatske komore Srbije kojim je advokatima naloženo da štrajkuju pod pretnjom disciplinskih sankcija i isključenja iz advokature. Sutra svi advokati koji žele, mogu da počnu da rade bez straha od gubljenja licence za rad.

- Vlada je donela je rešenje kojim se obustavlja od izvršenja Uputstvo za postupanje advokata tokom protesta - navodi se u saopštenju Vlade.

Ministar pravde Nikola Selaković danas je rekao da je to "znak advokatima koji žele da rade da se sutra vrate u sudnice i da budu dostojanstveni predstavnici advokatske struke na način koji ne ugrožava ni interese građana ni interese države".

Vlada je donela tu odluku, pošto je prethodno istekao rok od 48 sati u kom je Ministarstvo predložilo AKS da sama poništi sporni akt.

Članovi advokatskih komora Beograda i Srbije danas su na protestu ispred Palate pravde najavili da će nastaviti štrajk do ispunjenja zahteva među koje su uvrstili i ostavku ministra pravde Nikole Selaković. Oni traže i da ih primi premijer Aleksandar Vučić dok su zahtev za ostavku resornog ministra obrazložili neuspelom reformom pravosuđa i ignorisanjem njihovih zahteva.

Okupljeni su na skupu obavešteni da je Vlada donela uredbu kojom se stavlja van snage uputstvo Advokatske komore Srbije o štrajku, što omogućava advokatima koji žele da rade, da prekinu štrajk. Na to je reagovano čitanjem zahteva u kojima je istaknuto da će štrajk biti nastavljen do ispunjenja zahteva.

(Telegraf.rs / Tanjug)