Ovako izgleda Mars iz indijske svemirske letelice (FOTO)

Fotografija Marsa načinjena je sa visine od oko 7.300 kilometara. Indija postala prva azijska država koja je uspešno "stigla" do Crvene planete, i to za najmanje novca

Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) objavila je prve fotografije Marsa na kojoj se vidi površina ove planete prekrivena kraterima.

Fotografija je načinjena sa visine od oko 7.300 kilometara, a ISRO je postavila na svoju Fejsbuk stranu i na Tviter. Iako fotografije nisu poput onih koje je slao američki rover "Kjuriositi" koji je na Mars poslala NASA, ipak su impresivne s obzirom na skroman budžet.

Indiju je misija lansiranja svemirske letelice "Mangaljaan" koštala oko 74 miliona. Zapravo, ona košta manje nego najskuplji stan u Londonu, pa čak i manje od budžeta holivudskog filma "Gravitacija". Letelica nije imala prototipove, već je osmišljena uz pomoć kompjuterskog softvera.

"Mangaljaan" je u Marsovu orbitu ušao u sredu, čime je Indija postala prva azijska država koja je uspešno "stigla" do Crvene planete, i to za najmanje novca. Do Marsa su do sada uspele "da dođu" samo SAD, Rusija i Evropa. A da misije ka Marsu nisu nimalo jednostavne, najbolje pokazuju statistike: od 51 misije, koliko ih je do sada bilo, 30 su završene bez uspeha. Indija je uspela iz prvog pokušaja.

Svi u Indiji proslavili su ovaj uspeh. I dok su neki svoj ponos iskazali na društvenim mrežama, učenici u školama dobijali su tradicionalne slatkiše.

(Telegraf.rs / Izvor: timesofoman.com)