Tužilac: Radovan Karadžić je lažov i mafijaš!

- Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: 'Ovo nije pogodno tle za gradnju'. On je mafijaš, koji je govorio: 'Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim'. Znao je koju će silu koristiti - istakao je tužilac Tiger, govoreći o genocidnoj nameri optuženog

Nesumnjivo je izvršen genocid, a Karadžić je lažov i mafijaš, rekao je tužilac na početku iznošenja završne reči na suđenju nekadašnjem predsedniku RS.

Tužilac Alan Tiger (Tieger) je na početku završne reči pred Haškim tribunalom okarakterisao kao lažova i mafijaša bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH, javljaju mediji.

- Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: 'Ovo nije pogodno tle za gradnju'. On je mafijaš, koji je govorio: 'Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim'. Znao je koju će silu koristiti - istakao je tužilac Tiger, govoreći o genocidnoj nameri optuženog.

undefined

Tužilaštvo je na početku iznošenja završne reči navelo kako Karadžićeva odbrana svu odgovornost pokušava da svali na paravojne snage: "Muslimani su bili loše tretirani ne samo od strane Arkanovaca i Bijelih orlova, već i od strane srpske policije. Muslimani su hapšeni, odvođeni u logore, a za to nisu odgovorne samo paravojne snage".

Tužilac je objasnio da je u BiH nedvosmisleno izvršen genocid, jer je bilo sve proračunato i isplanirano. "U ovom slučaju nesumnjivo je da je genocid masovno izvršen. Dokazi su toliki da je to očigledno. Ljudi su masovno ubijani, uništavani su im domovi, religijski objekti... to su sve nedvosmisleni dokazi da je ta zajednica namerno uništavana', istakao je tužilac.

'U izjavama je Karadžić govorio šta će se dogoditi Hrvatima i muslimanima, ako će insistirati na nezavisnosti. Pretio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje. Bespomoćnoj Evropi rekao je 'da se može jebati', slikovitim rečima nastavio je tužilac, prenosi Jutarnji.hr.

(Telegraf.rs / Jutarnji.hr)