Nobelovu nagradu za medicinu dobila tri naučnika! (VIDEO)

Nagradu za medicinu ove godine dele Džon O'Kif, Maj Brit Moser i Edvard Moser. Sutra je dodela nagrada za fiziku, a u sredu za mir, ekonomiju i hemiju. Nagrada za svaku od oblasti je osam miliona švedskih kruna (880.000 evra)

Dobitnci Nobelove nagrade za medicinu ove godine deli više naučnika. Nagradu za medicinu ove godine dele Džon O'Kif, Maj Brit Moser i Edvard Moser.

Polovina nagrade pripada naučniku Džonu O'Kifu, a drugu polovinu dele Maj Brit Mozer i Edvard Mozer, saopštio je sekretar Nobelovog komiteta za medicinu Goran Hanson.

Sutra je dodela nagrada za fiziku, a u sredu za mir, ekonomiju i hemiju. Nagrada za svaku od oblasti je osam miliona švedskih kruna (880.000 evra). Ako u nekoj oblasti ima više dobitnika - što se obično dešava u nauci, dobitnici dele tu novčanu nagradu.

Priznanje je ustanovio švedski naučnik, industrijalac i filantrop Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine, iz njegovog ogromnog bogatstva, bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovečanstvu.

Svečana dodela nagrada je 10. decembra, na dan Nobelove smrti, a prizanja se uručuju u Stokholmu - medicina/fiziologija, hemija, fizika, ekonomija, književnost - a u Oslu gde nagrada za mir.

(Telegraf.rs)