ZVERSKA MAPA: U ovim logorima Tačijeva OVK je klala i ubijala Srbe! (FOTO)

Na teritoriji Kosova i Metohije postojala su čak pet logora OVK u kojima su ubijani oteti Srbi - u Likovcu, Ovčarevu, Lapušniku, Klečkoj i Trpezu

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u saradnji s Euleksom otkrilo je još jednu potencijalnu masovnu grobnicu u selu Piskota u opštini Đakovica, u kojoj su pokopani ubijeni srpski civili u logorima OVK koji su bili smešteni širom Kosova i Metohije.

Telegraf.rs vam donosi priču o tome gde su sve bili zloglasni logori Hašima Tačija u kojima su zverski ubijani Srbi.

Prema saznanjima do kojih smo došli, na teritoriji Kosova i Metohije postojalo je čak pet logora gde je OVK ubijala oteti Srbi. Ti logori bili su u Likovcu, Ovčarevu, Lapušniku, Klečkoj i Trpezu.

Prema saznanjima Tužilaštva za ratne zločine Srbije, OVK je počela da pojačava svoje aktivnosti u maju 1998. godine u centralnom Kosovu, odnosno dreničkoj oblasti. Tad je OVK napala površinski kop EPS Belaćevac i u dva navrata, 14. i 22. maja, otela deset radnika.

Istovremeno, jedinice OVK iz operativne zone Drenica postavile su kontrolne punktove, napale više gradova i sela i otele civile i pripadnike MUP u Glogovcu, Klini, Lapušniku, Komoranu, Pantini, Likošanu, Rakošu i Leočini.

Tokom maja 1998. godine, OVK je priotivpravno lišila slobode najmanje 30 civila srpske nacionalnosti, nekoliko policajaca i najmanje 11 kosovskih Albanaca. Tad su, kako saznaje naš portal, formirani logori u Likovcu, Ovčarevu, Lapušniku, Trpezu i Klečki.

Postoje indicije da bi to mogla da budu tela kidnapovanih i ubijenih Srba s područja opštine Đakovica, dok predstavnici Srba s ovog područja podsećaju da je Piskote prigradsko naselje, udaljeno dva kilometra od centra Đakovice u kojoj je tokom 1998. i 1999. godine kidnapovano 73 Srba. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci svega desetak ubijenih nealbanaca.

Inače, u toku je sudski proces koji misija Euleks vodi protiv pripadnika ove grupe, odnosno Sulejmana Selimija, bivšeg komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga i aktuelnog ambasadora Kosova u Alaniji, zatim Samija Ljuštakua, aktuelnog gradonačelnika opštine Srbica i još petorice osumnjičenih za ratne zločine nad zatvorenicima u logoru Likovac počinjene tokom 1998. i 1999. godine.

Optužnica Euleksa tereti pripadnike ove grupe za kidnapovanje i ubistvo mladog srpskog policajca Ivana Bulatovića, koji je otet iz voza u okolini Glogovca, a potom pogubljen u ovom logoru, ali i za narušavanje zdravlja i telesnog integriteta neodređenog broja albanskih civila.

(Telegraf.rs)