AMERIKA U STRAHU: Putnicima mere temperaturu jer sumnjaju da su zaraženi ebolom!

Lari Gostin, profesor na Univerzitetu u Džordžtaunu je istakao da se ove nove procedure provera već koriste na aerodromima u Zapadnoj Africi

Panika vlada Amerikom! Doktor Tom Friden iz Centra za kontrolu bolesti i prevenciju rekao je da će ta organzacija uskoro da krene sa sprovođenjem novih zdravstvenih procedura na američkim aerodromima. Pojačana kontrola merenja temperature svih pristiglih putnika će biti samo još jedan vid povećanih napora kako bi se zaustavilo širenje ebole.

- Na aerodromima ćemo meriti temperaturu svim putnicima koji dolaze iz rizičnih zona - rekao je on na konferenciji za novinare.

Da li će ove mere učiniti da se Amerikanci osećaju sigurnije teško je reći. Profesor na Univerzitetu u Džordžtaunu Lari Gostin je istakao da se ove nove procedure već uveliko koriste na nekoliko aerodroma u Zapadnoj Africi.

- Merenje temperature ne mora uvek da bude relevantan pokazatelj, ali isto tako ne želimo da kažemo i da će ovo biti način da zadržimo ebolu van SAD-a - rekao je Gostin.

Sličan ovaj princip se koristio na aerodromima u Kanadi, Americi, Australiji i Kini za vreme vladavine epidemija virusa SARS-a. Skoro svaki putnik je pri sletanju proveren, i koji god da je bio sumnjiv, zadržan je na detaljnom analiziranju.

Stručnjaci se nadaju da će se uz ove pojačane mere predostrožnosti smanjiti opasnost od širenja epidemije smrtonosnog virusa ebole.

(Telegraf.rs / Izvor: npr.org)