OVO SU REKLI PRE NEGO ŠTO SU UMRLI: Poslednje reči velikana na samrti! (VIDEO)

Karl Marks je rekao: "Poslednje reči su za budale koje za života nisu rekle dovoljno", Nostradamus je u svom stilu prorekao: "Nećete me naći živog u zoru", a Simon Bolivar je prokomentarisao: "Prokletstvo! Kako ću ikad izaći iz ovog lavirinta?"

Kažu da niko nikada nije uspeo da shvati i objasni u čemu je smisao života. Kažu i da bi, iako u praksi nije uvek tako, trebalo s godinama da budemo mudriji, staloženiji, pripremljeniji za odlazak na neko "drugo mesto", ili kako pesimisti tvrde - u zemlju.

U svakom slučaju, jedno je sigurno. Ono što su veliki ljudi imali da poruče najbližima i čovečanstvu na samrti nije moglo da prođe neopaženo.

Šta li su to oni znali, što mi ne znamo? samo je jedno od pregršt pitanja koja muče "nas male".

Ekipa Telegrafa prenosi vam šta su pred smrt rekli neki od velikih istorijskih figura, umetnika i naučnika. Među njima su se između ostalog našli i Karl Marks, Nostradamus, Volt Dizni, predsednik Džon Adams... Vama ostavljamo da izaberete onu koju smatrate najbližom vašem poimanju sveta i života.

Džek Denijel (1850-1911)

"Poslednje piće, moliću lepo"

Čuveni američki proizvođač alkoholnih pića i osnivač Džek Denijels destilerije viskija Džek Denijel umro je od trovanja krvi u Linčburgu 1911. godine. Infekcija se prvobitno pojavila na njegovom nožnom prstu, koji je navodno povredio tako što je iz besa šutnuo svoj sef koji nije hteo da se otvori jer je Džek došao na posao jako rano i nije mogao da se seti šifre.

Poslednje reči su mu bile: "Poslednje piće, moliću lepo", a iz čitave anegdote o njegovoj smrti rodila se čuvena engleska izreka "Nikada nemojte raniti na posao"!

Karl Marks (1818-1883)

"Poslednje reči su za budale koje za života nisu rekle dovoljno"

Čuveni nemački politički teoretičar, ekonomista i filozof najpoznatiji po delima "Komunistički manifest" (1848) i "Kapital" (1867) umro je od posledica komplikacije katara.

Kako stvari stoje otišao je bez mnogo pompe, a poslednje reči su mu bile: "Poslednje reči su za budale koje za života nisu rekle dovoljno".

Ričard Haris (1930-2002)

"To je bilo od hrane"

Sjajni irski glumac kojeg ćemo pamtiti po rolama u ostvarenjima "Kamelot" i "Hari Poter" preminuo je 2002. u 72. godini od posledica pneumonije.

Na samrti je rekao: "To je bilo od hrane".

Volt Dizni (1901-1966)

 "Kurt Rasel"

Američki magnat, umetnik, scenarista i filantrop dobio je brojne nagrade za svoj rad, uključujući i 22 Oskara, 4 počasna Oskara i 7 Emija.

Dizniju je dijagnostikovan maligni rak pluća, a umro je 25. decembra 1966. godine. Njegove misteriozne poslednje reči bile su napisane na papiriću, a glasile su - "Kurt Rasel". Njihovo značenje ostalo je misterija do danas, čak i samom Kurtu Raselu.

Džon Adams (1735-1826)

"Tomas Džeferson i dalje živi"

Drugi predsednik SAD-a umro je 4. jula 1826. godine, i to na 50-godišnjicu od potpisivanja Deklaracije nezavisnosti.

Kada su ga obavestili tog dana da je 4. jul, rekao je: "To je divan dan. To je dobar dan". Kažu da su njegove poslednje reči bile: "Džeferson živi". Ono što Džon Adams nije znao jeste da je Tomas Džeferson umro ranije tog dana.

Dajmbeg Darel (1966-2004)

"Van Hejlen!"

Američki muzičar i gitarista, član benda Pantera ubijen je tokom koncerta. Naime, dok je bio na sceni sa bendom na njega je pucao i ubio ga - Nejtan Gejl.

Dajmbegove poslednje reči bile su - "Van Hejlen"!

Kit Karson (1809-1868)

"Voleo bih da imam vremena za još jednu činiju čilija."

Kit Karson je bio poznati američki graničar. Kao njegove poslednje reči navode se dve rečenice: "Voleo bih da imam vremena za još jednu činiju čilija" i "Zbogom doktore, adios compadre."

Luiza Mej Alkot (1832-1888)

"Zar nije meningitis?"

Poznata američka književnica, najpoznatija je široj javnosti po delu "Male žene". Pisala je sve do svoje smrti 1888. godine. Prvobitno su njeni biografi mislili da je umrla od trovanja živom jer se tokom Civilnog rata zarazila tifusnom groznicom, te je lečena lekovima koji su sadržali živu.

Čak je i ona sama mislila da to izjeda njeno zdravlje. Međutim, skorija istraživanja ukazuju na to da je bolovala od autoimune bolesti. Umrla je u 55-oj godini u Bostonu, a njene poslednje reči su bile: "Zar nije meningitis?"

Simon Bolivar (1783-1830)

"Prokletstvo! Kako ću ikada izaći iz ovog lavirinta?"

Poznati južnoamerički politički i vojni vođa Simon Bolivar umro je od tuberkuloze u 47-oj. Njegove poslednje reči su navodno bile: "Prokletstvo! Kako ću ikada izaći iz ovog lavirinta?"

Salvador Dali (1904-1989)

"Gde je moj sat?"

Godine 1980. zdravlje nadrealiste Salvadora Dalija naglo se pogoršalo. Počeo je da razvija simptome koji obično prate Parkinsonovu bolest i njegova desna ruka je počela nekontrolisano da se trese. Pored toga, njegova žena mu je navodno davala opasne koktele neprepisanih lekova koji su oštetili njegov nervni sistem.

Nakon smrti njegove žene, izgubio je volju za životom. Srce je prestalo da mu radi 23. januara 1989. godine, a poslednje reči bile su mu: "Gde je moj sat"?

Nostradamus (1503-1566)

"Nećete me naći živog u zoru"

Veliki francuski apotekar i prorok Nostradamus lečio je po Italiji kugu od koje su ranije umrli njegova žena i dvoje dece. Godine 1550., međutim, povlači se iz medicine i okreće okultnom, objavljujući nekoliko almanaha.

Nostradamus je imao giht koji je prerastao u edem do 1566. godine.

Navodno je svojoj sekretarici rekao te poznate poslednje reči: "Nećete me naći živog u zoru". Sledećeg jutra pronađen je mrtav pored kreveta.

(K. V. / learni.st)