Vlada Makedonije napadnuta hrvatskim ručnim raketnim bacačem? (VIDEO)

Oružje koje je bilo upotrebljeno za napad na zgradu Vlade u Makedoniji je hrvatske proizvodnje i koristilo se u ratovima u bivšoj Jugoslaviji

Dva projektila koja su završila u fasadi zgrade makedonske Vlade u Skoplju su najverovatnije ispaljena iz ručnog raketnog bacača, objavili su makedonski mediji pozivajući se na ekspertske izvore.

Sudeći po izjavama profesionalnih vojnika, Utrinski dnevnik je objavio da su napadači najverovatnije bili vešti u rukovanju sa ovakvim tipom naoružanja, jer njime ne može svako da rukuje.

Prema njihovim rečima, za napad je najverovatnije bila upotrebljena protivpešadijska rasprskavajuća raketa.

Eksperti su za makedonski Dnevnik ocenili da je u napadu najverovatnije upotrebljen ručni raketni bacač tipa RBG-6 koji je korišćen u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i koji je proizveden u Hrvatskoj, a čija se moderna verzija koristi u ratovima na Bliskom Istoku.

- Oružje koje je u utorak upotrebljeno za napad na zgradu Vlade najverovatnije je bilo istog tipa kao i oružje koje je korišćeno u napadu 2007. godine - piše Dnevnik.

MUP je završio veštačenje kalibra i pravca projektila koji su završili u fasadi zgrade Vlade, ali više detalja neće biti objavljeno, jer se istraga nastavlja, a rezultati su predati tužilaštvu.

(Telegraf.rs / Tanjug)