VAŽNO UPOZORENJE: Ne dozvolite da vam konobari stavljaju limun u sokove i koktele, ne rendajte limun u torte i kolače!

Ukoliko u kafiću naručite bilo koje piće koje podrazumeva korišćenje kriške limuna u svrhe dekorisanja, kao što je sok, koktel ili obična voda, obratite pažnju na to i nemojte da pijete piće servirano na taj način. Takođe, važno je povesti računa i kada se radi o pravljenju kolača i torti gde se koristi rendana kora limuna, pored limunovog soka

Uvozni limun koji potiče iz Turske ima obaveštenje na deklaraciji koje glasi: "Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil". Upozorenje je napisano vrlo sitnim jedva uočljivim slovima, koje je teško videti pa baš zbog toga većina ljudi i ne zna za opasnost od ovog južnog voća.

Ukoliko u kafiću naručite bilo koje piće koje podrazumeva korišćenje kriške limuna u svrhe dekorisanja, kao što je sok, koktel ili obična voda, obratite pažnju na to i nemojte da pijete piće servirano na taj način. Takođe, važno je povesti računa i kada se radi o pravljenju kolača i torti u kojima se koristi rendana kora limuna, pored limunovog soka.

Imazalil je fungicid, koji prodire kroz ceo plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a deluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod odojčadi i male dece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih deluje i na reproduktivne organe. Prosečno utvrđena količina je 5,2 mg/kg, pa je dovoljna jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita.

(Telegraf.rs)