Patrijarh Kiril uručio orden Nenadu Popoviću

Orden Prepodobnog Serafima Sarovskog dodeljuje se za poseban doprinos oživljavanju manastira, crkava, hramova, kao i za crkveno-društveni aktivizam

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uručio je večeras predsedniku Fondacije "Ruski nekropolj" Nenadu Popoviću orden Prepodobnog Serafima Sarovskog.

Popoviću je znamenje uručeno zbog posebnih zasluga u obnovi istorijsko-memorijalnog kompleksa "Ruski nekropolj" u Beogradu gde je sahranjeno više od 3.000 ljudi, većinom ruskih emigranata i vojnika koji su došli u Srbiju.

Ovaj orden dodeljuje se za poseban doprinos oživljavanju manastira, crkava, hramova, kao i za crkveno-društveni aktivizam predstavlja podstrek i obavezu da i ubuduće radi na produbljivanju veza između Srbije i Rusije.

- Ova nagrada znači podstrek i, još važnije, obavezu da radim na produbljivanju kako duhovnih tako i kulturnih, prosvetnih i obrazovnih veza.  Veze koje postoje između Srba i Rusa najlepše su veze koje postoje između dva naroda u Evropi  - rekao je Popović, dodajući da je Rusija, gledano kroz vekove, bila uz Srbiju kad god joj je bilo teško.

Spomenik "Ruski nekropolj" nedavno je u potpunosti obnovljen. Nosilac projekta rekonstrukcije, koji je trajao nekoliko godina i koštao više od 2 miliona evra, bila je Fondacija ”Ruski nekropolj” iz Beograda.

(Telegraf.rs)