DA LI STE ZNALI? Beograd i dalje najskuplji u regionu, srpski kvadrat jači od hrvatskog, grčkog i mađarskog!

Cena stana u srpskoj prestonici veća od cena u Hrvatskoj, Crnoj Gori, ali i od cena u Budimpešti, Atini, Rimu, na Floridi... Kvadrat najskuplji na Vračaru, Senjaku i u elitnim delovima Novog Beograda

Cene kvadrata stanova u Beogradu najviše su u regionu. Prestonica Srbije  po cenama kvadratnog metra skuplja je od prestonica Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, ali i Grčke, pa čak i od kvadrata u glavnom gradu Italije.

Ukoliko se odlučite za kupovinu stana najviše novca za kvadrate iz džepa treba izdvojiti za one u elitnim delovima Beograda, Budve i Dubrovačke županije.

Za razliku od većine zemalja u kojima je pad prodaje stanova uticao na znatan pad cena istih, u Srbiji to nije slučaj. Jedino što je palo, to je broj prodatih stanova, dok su cene za one u najelitnijim delovima grada ostale gotovo nepromenjene.

U Beogradu se kvadratni metar u njegovim predgrađima kreće oko 1.100 evra dok se u centru Beograda, na Vračaru i Dorćolu cene kreću do 2.300 evra, dok se na Senjaku i na Dedinju za kupovinu istih traži 3.500 evra. Visoku cenu drži i Ju biznis centar na Novom Beogradu, gde se gotovo svaki stan koji se nađe u ponudi vrlo brzo i proda.

Prošle godine prema tvrdnjama "Domeks-indeksa", prosečna cena kvadrata u Srbiji bila je oko 940 evra.

Prema podacima portala Crozilla.com, prosečna vrednost kvadrata stana u Zagrebu od 2008. u stalnom je padu. Ona se kreće između 1.800 i 1.900 evra, s tim da su najskuplji stanovi u gradskoj četvrti Medveščak s prosečnom cenom od oko 2.400 evra po kvadratnom metru, a najjeftiniji u Sesvetama, prosečno oko 1.260 evra.

Ukoliko imate para, a pritom tražite i želite da kupite nekretninu na Hrvatskom primoriju, prosečna cena kvadrata stana na moru je 1.800 evra, a najskuplji su oni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gde se cena u proseku kreće oko 2.900 evra.

Najjeftinija cena kvadrata na obalama Hrvatske može se naći u Šibensko-kninskoj županiji, gde koštaju i manje od 1.500 evra po kvadratu.

Cena stanova u najvećim gradovima "lijepe naše", kreću se u rasponu od 1.600 evra do  2.400 evra po kvadratnom metru. Prosečna tražena cena stana u Splitu u januaru iznosila je 2.300 evra po kvadratu, dok se cena istih u Rijeci kreće do 1.600 evra.

Kupovina stanova u Crnoj Gori i na primorju nije problem jer prema rezultatima poslednjeg popisa u, omiljenom letovalištu Srba i "srpskih zvezda" Budvi ima više stanova nego stanovništva.

Cene kvadrata kreću se u rasponu od 1.200 do 3.000 evra i kao takve najskuplje su od svih nekretnina u ovoj susednoj državi.

Prosečna cena kvadrata u Podgorici je 1.100 evra. Sudeći po oglasima, gotovo da nema razlike da li se stan nalazi u predgrađu ili u centru grada.

Jednosoban stan u novom naselju "Stari aerodrom", površine 45 metara kvadratnih, košta 54.000 evra a u centru grada "dvosoban ekstra renoviran stan" od 60 kvadrata nudi se za 70.000 evra.

U Budimpešti, sve popularnijoj turističkoj destinaciji Srba, stan, namešten, u centra može se naći za 1.200 evra po kvadratnom metru dok je u okolnim naseljima udaljenih od centra 10 minuta cena kvadrata 800 evra.

Prilikom kupovine stana u prestonici Slovenije Ljubljani, potrebno je izdvojiti od 1.500 eura do 2.200 evra po kvadratu a najskuplji su kvadratni metri u "strogom" centru grada.

Prema podacima na sajtu „Real Estate Worldwide“, otkrivamo da se stan u susednoj Bugarskoj u turističkom mestu Bansko može kupiti po ceni od 530 eura po kvadratu a za apartman u istoj destinaciji traži se 380 evra za kvadratni metar.

Na portalu subito.it vidi se ponuda gde se cene stanova u, „večnom gradu“ gde svi putevi vode, centru Rima kreću u rasponu od 2.650 do 4.000 evra po kvadratu u zavisnosti od toga kako je stan opremljen.

Kvadrati se u, nekada omiljenoj turističkoj "Galop šoping" destinaciji građana bivše SFRJ, Trstu mogu naći po ceni od 900 eura po kvadratu.

U prestonici Grčke za kupovinu stana traži se od 2.000 do 2.300 evra po kvadratu, dok je za one iste ali u širem krugu Atine potrebno prilikom kupovine izdvojiti iz novčanika 1.300 evra po kvadratu.

Boško Tomašević iz međunarodne konsultantske kuće „Džons Lang Lasal“ tvrdi da se na Floridi mogu kupiti veoma povoljno stanovi od 50 kvadrata, možda čak za 50 do 60.000 dolara, u zavisnosti od toga gde se nalaze.

(Telegraf.rs)