DA NE POGREŠIMO KAO KOD POPLAVA: Spremite se, ovo je sledeća opasnost koja nam preti!

Kad god padne više od 60 centimetara snega, imamo problem. Međutim, ne zavisi ni sve od padavina, prošle godine su jaki vetrovi od snežnog prekrivača visine samo 20 centimetara pravili nanose od nekoliko metara

Da smo u maju barem nekoliko dana ranije znali kakve nam poplave prete, štete bi bile neuporedivo manje, a o žrtvama da i ne govorimo.

Kakvu smo lekciju iz toga izvukli i kao država i kao pojedinci? Da li smo spremni za više od metar snega koliko je prošle nedelje palo u nekim delovima Amerike koji imaju klimu sličnu našoj?

Za 24 sata na američku državu Njujork sručilo se snega koliko obično padne za celu zimu. Dobro organizovan sistem, kažu, smanjio je štetu na najmanju meru, ali šta bi se dogodilo u zemlji gde se često kaže da je zimski sneg iznenadio putare?

- Plan zimske službe je objavljen i prihvaćen, prosleđen svim policijskim stanicama. Na lageru je 43 hiljade tona soli a uskladišteno je 70.000 tona rizle - kaže Slobodan Basurić iz "Puteva Srbije" za "Novosti".

Kad god padne više od 60 centimetara snega, imamo problem. Međutim, ne zavisi ni sve od padavina, prošle godine su jaki vetrovi od snežnog prekrivača visine samo 20 centimetara pravili nanose od nekoliko metara.

(Telegraf.rs)