SRAMOTA: Ubacuju fašističke letke u sandučiće koji pozivaju na nasilje nad Romima (FOTO)

Antifašistička akcija Novi Sad je navela da letak sadrži najprimitivniji oblik fašističke propagande i da se u njemu Romi apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj većina građana Srbije živi

Antifašistička akcija (AFA) Novi Sad upozorila je danas da organizacija "Srbska akcija" ovih dana ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana fašistički letak, koji poziva na nasilje nad Romima.

AFA Novi Sad je navela da letak sadrži najprimitivniji oblik fašističke propagande i da se u njemu Romi apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj većina građana Srbije živi, prenosi sajt "021".

- U pitanju je osnovna fašistička doktrina skretanja pažnje sa pravih uzroka ekonomskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Nemačkoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima, čime je skrenuo pažnju sa pravih krivaca za stanje u kom se Nemačka nalazila – krupnih kapitalista – tako i danas domaći fašisti umesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome - navodi AFANS na Fejsbuku.

U toj organizaciji su ocenili da građani nisu toliko slepi i naivni da poveruju da je za materijalno stanje u kojem se nalaze kriva najobespravljenija i najugroženija etnička grupa u društvu, u kojoj većina pripadnika živi u apsolutnoj bedi, ispod minimuma ljudskog dostojanstva.

- Ipak, nalaženje krivca u obespravljenim i bespomoćnim često je lakši izbor, stoga ovo treba ozbiljno shvatiti - poručili su u AFANS-u.

Novosadski antifašisti su pozvali na suprotstavljanje "političkim siledžijama" i njihovo onemogućavanje da vrše svoju propagandu.

(Telegraf.rs)