Trinaest godina od "Milosrdnog anđela": Humanitarna intevencija koja je odnosila živote

Kao neposredan povod uzet navodni masakr u selu Račak. Pokušaj da se dođe do mirnog rešenja u Rambujeu propao, agresija trajala 78 dana, okončana sporazumom u Kumanovu. Poginulo 2.500 ljudi, materijalna šteta 100 milijardi dolara

Sedamdeset i osam dana agresije. Neki je pamte po oplakanim vojnicima i pilotima vojske SRJ, drugi po noćima u podrumima zgrada, treći po produženom raspustu, četvrti po danima u izbegličkim kolonama, a peti možda i ne pamte, jer su na vreme prešli državnu granicu sa one strane.

Danas, 13 godina kasnije, osim sećanja, imamo srušene zgrade u centru grada i priliku da evociramo uspomene s tadašnjim načelnikom Gradskog centra za obaveštavanje Avramom Izraelom, koji je informisao da opet počinje opasnost od NATO aviona.

Sve žrtve su jednako važne i nepravedno je da se danas setimo samo nekih. Ipak, Telegraf.rs je napravio hronologiju najstrašnijih datuma bombardovanja, od prve "šizele", koja se oglasila 24.3.1999. u 19:55, do poslednje "smirele", koja nam je vratila nadu, nakon bombardovanja Uroševca 9. juna oko 19:35.

KARTE ZA RAMBUJE DELJENE U RAČKU

(Milica Stojanović)