PA JEL OVO TA ČUVENA BRATSKA LJUBAV?! Rusija za 10 godina najmanje pomogla Srbiju!

Od svih investicija koje su ušle u Srbiju u proteklih deset godina "bratska" Rusija je učestvovala sa svega 3,6 odsto, tj. sa 650 miliona evra, dok je Austrija, na primer, investirala oko 2,6 milijardi. S druge strane, Srbiji tek prete gubici u milijardama dolara zbog ruskog odustajanja od izgradnje Južnog toka

U svakodnevnim naporima da privredu pokrenemo sa skoro mrtve tačke, vrlo često možemo čuti kako nas braća Rusi pomažu, i kako se njihova velika ljubav izražava što kroz kredite, što kroz investicije. Prava računica pak pokazuje, da ni ljubav, a ni pomoć nisu baš tako veliki.

Naime, Srbija već duže vreme pokušava da razvije privredu, da poveća dohodak, zaposli ljude, a najveći akcenat se u poslednjih deset godina stavlja na strane investicije, odnosno na dovođenje stranih investitora kao jedinu nadu za napredak Srbije.

Od svih investicija koje su ušle u Srbiju u proteklih deset godina, a u pitanju je 18 milijardi evra direktnih investicija, bratska Rusija učestvovala sa svega 3,6 odsto, tj. sa 650 miliona evra!

Imajući u vidu bogatsvo države i broj stanovnika i oslanjajući se na taj odnos, ispada da je i Crna Gora, daleko manja i siromašnija država od Rusije, uložila skoro pola milijarde evra više nego Rusija.

Ruku na srce, pomoć Rusije svakako da nije za zanemarivanje, ali treba imati u vidu i šta su druge zemlje uradile za Srbiju i koliko su novca uložile, ne busajući se u grudi “bratskom ljubavlju”.

Bez velike fame, Italija i Nemačka su ostavile u Srbiji oko milijardu evra, a skoro toliko je u Srbiju investirala i Grčka, dok je Austrija široke ruke uložila oko 2,6 milijardi evra.

Ipak, Srbija se i dalje najviše nada ruskim investicijama, a da li će braća Rusi konačno opravdati dato im poverenje ostaje da vidimo. Predsednik Rusije je, prilikom posete Srbiji doneo i sedam ugovora veoma važnih za razvoj naše zemlje, a tu je i obećanje Putina da će Rusija uvoziti srpski “fijat”.

DA LI SU RUSI STVARNO NAŠA BRAĆA? Rusija za 10 godina najmanje pomogla Srbiju, Nemci najviše!

Međutim, ne treba zaboraviti da smo do sada prilično “platili” saradnju s Rusima, te nas je bratska ljubav više puta “šibnula po džepu”, pa smo na naplati rudne rente od strane “Gaspromnjefta” do danas izgubili 240 miliona evra, a do 2023, do kada važi ugovor, postoji mogućnost da izgubimo i čitavih 640 miliona.

Dalje, u Rusiju smo do septembra 2014. izvezli manje od 500 miliona evra, a iz Rusije uvezli u vrednosti od 1,15 milijardi evra. Izvoz u Rusiju iznosi svega 6,8 odsto ukupnog izvoza Srbije i pored sankcija koje je Ruska Federacija uvela EU i SAD, a izvoz u Rusiju do septembra ove godine bio je manji nego prošle za četiri odsto, dok je uvoz skočio za 50 odsto.

A najveća boljka, koja će tek da nas zaboli jeste rusko odustajanje od Južnog toka, koje će Srbiju koštati preko dve milijarde dolara!

(Telegraf.rs)