OPET KAKO AMERIKANCI KAŽU: Savet bezbednosti odbacio palestinsku rezoluciju (VIDEO)

"Za" rezoluciju su glasale Rusija, Kina, Francuska, Jordan, Čad, Luksemburg, Argentina i Čile, a uzdržale su se Velika Britanija, Ruanda, Nigerija, Litvanija i Južna Koreja

Savet bezbednosti UN odbacio je palestinsku rezoluciju, kojom se zahteva okončanje izraelske okupacije do kraja 2017. godine. Rezolucija nije dobila devet glasova "za", što je minimum da bi bila usvojena u SB od 15 članova.

"Za" je glasalo osam zemalja, protiv su bile dve, SAD i Australija, uz pet uzdržanih, preneo je Asošijeted pres. SAD, najbliži saveznik Izraela, ponovile su svoje protivljenje nacrtu rezolucije ranije danas. Vašington insistira da se do konačnog sporazuma dođe za pregovoračkim stolom i protivi se nametnutim rokovima.

Rezoluciju je podneo Jordan, član SB, nakon što su je podržale 22 arapske države i Palestinska uprava. Izrael je osudio rezoluciju, označivši je trikom.

"Za" rezoluciju su glasale Rusija, Kina, Francuska, Jordan, Čad, Luksemburg, Argentina i Čile, a uzdržale su se Velika Britanija, Ruanda, Nigerija, Litvanija i Južna Koreja. Nigerija je zemlja koja je odlučila rezultat glasanja u SB jer se predomislila i umesto da glasa "za", kako se očekivalo, ona se uzdržala.

Jordanski ambasador u UN Dina Kavar je rekla da palestinska nastojanja nisu bila unilateralni korak, već legitiman, nakon sto je Izrael blokirao sav put ka napretku.

- Činjenica da nacrt rezolucije nije usvojen neće nas uopšte sprečiti da nastavimo da vršimo pritisak na međunarodnu zajednicu, posebno Ujedinjene nacije ka efektivnom učešću u postizanju rešenja tog sukoba - rekla je ona.

Ambasador Velike Britanije Mark Lial Grant je rekao da razume palestinsko nezadovoljstvo i pritisak pod kojim je bio palestinski predsednik Mahmud Abas.

SAD su unapred jasno sugerisale da će iskorititi pravo veta, ako bude potrebno. Sve do početka glasanja diplomate u savetu su očekivale devet glasova "za".

Rezolucija koja nije usvojena apelovala je na hitnu potrebu da se postigne "pravedno, trajno i sveobuhvatno mirno rešenje" sukoba dva naroda u roku od 12 meseci i da se do 31. decembra 2017. godine završi izraelska okupacija.

Takođe je pozivala na nezavisnu palestinsku državu u granicama pre rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim i zahtevala "pravedno rešenje" za sva druga sporna pitanja, uključujući palestinske izbeglice, zatvorenike u izraelskim zatvorima i vodu.

- Mi smo glasali protiv te rezolucije ne zato što nam odgovara status kvo. Glasali smo protiv jer mir mora doći iz teških kompromisa koji se postižu za pregovaračkim stolom - rekla je američki ambasador Samanta Pauer.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)