Slovenačka "Javna rasveta" kupuje "Elektroizgradnju"

Potpisan ugovor o prodaji "Elektroizgradnje" za oko 730.000 evra

U Agenciji za privatizaciju potpisan je ugovor o prodaji kompanije "Elektroizgradnja" iz Bajine Bašte, slovenačkoj firmi "Javna rasveta" za oko 730.000 evra. Ugovor su potpisali direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković i izvršni direktor "Javne rasvete" iz Ljubljane Stanko Furlan, uz prisustvo ambasadora Slovenije Franca Buta.

Ugovor predviđa prodaju 70,43  odsto akcija srpske kompanije, investicije od  600.000 evra u naredne tri godine, a u planu je i zajednički posao - osvetljenje tunela Straževica u blizini Beograda, vrednosti 1,8 miliona evra.

Ugovorom je takođe definisano da u narednih četiri  godine ne sme doći do otpuštanja radnika, a da u narednih pet godina ne bi smeo da se menja program i obim proizvodnje, kao i to  da novi vlasnik mora da isplaćuje zarade i ostale naknade na zatečenom nivou, uz uvođenje beneficija kao što su nagrađivanja i edukacije.

Kompanija "Elektroizgradnja" iz Bajine Bašte je akcionarsko društvo koje zapošljava 279 radnika, a bavi se izgradnjom električnih i telekomunikacionih vodova.

Preduzeće "Javna rasvetljava d.d." je uspešna slovenačka firma koja ima tradiciju dugu 100 godina u delatnosti gradnje i održavanja javne rasvete. Preduzeče ima 130 zaposlenih,  a u poslednjih godinu dana postigli su bruto rezultate u visini od oko 12 miliona evra i neto prinose u iznosu od oko 1,5 miliona evra. Svoju delatnost proširili su i na svetlosnu i nesvetlosnu saobraćajnu signalizaciju.

Sa druge strane, smanjen je broj zaposlenih u firmama koje su privatizovane.

 

(telegraf.rs/Tanjug,Beta)