SVE VIŠE NAŠIH MUŠKARACA IDE POD NOŽ: Srbi uklanjaju dojke, zatežu stomak, sređuju noseve i očne kapke... (FOTO)

Ukoliko ste mislili da samo žene posećuju estestke hirurge, prevarili ste se. Interesovanje za estetsku hirurgiju u Srbiji raste, a jedan od pokazatelja je činjenica da se sve više pripadnika jačeg pola odlučuje za estetsku korekciju

Broj estetskih zahvata u Srbiji raste, a iako i dalje žene daleko više rade ove operacije, sve više muškaraca se opredeljuje za neku vrstu korekcije, najčešće na licu i stomaku.

- Estetske operacije pretežno rade žene, ali su povećava broj muškaraca koji dolaze na estetske korekcije. U zadnjih mesec dana sam imao dva muškarca koji su došli da koriguju kapke. Najčešće rade korekciju kapaka, noseva, liposukciju ili zatezanje kože stomaka ili mišića ako su opušteni – navodi za Telegraf hirurg Marijan Novaković, konsutant poliklinike "Novaković" i predsednik Srpskog udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju.

Poseban vid korekcije jeste operacija ginekomastije, odnosno korekcija uvećane muške dojke.

- Nijedan muškarac ne želi da ima veće grudi i zbog toga se radi njihovo smanjenje. Tada mora da se uradi endokrinološka obrada i ovo je isto relativno česta operacija kod muškaraca – dodaje Novaković.

Dok žene operaciju kapaka mogu da prikriju šminkom, kod muškaraca je pokrivanje veći problem, pa se uglavnom kriju iza velikih naočara.

Doktor Novaković smatra da žene trpe daleko veći pritisak društva od muškaraca kada je u pitanju fizički izgled, zbog čega je mahom većina pacijenata ženskog pola.

- Imao sam pacijentkinju, Srpkinju koja živi u Londonu koja je došla na lifting sa 43 ili 44 godine. Pitao sam je zašto dolazi tako rano i zašto žuri sa operacijom. Imala je početne znake starenja i podvaljak, ali je stvarno sve bilo granično. Kaže da mora da dolazi zbog mlađih koleginica, jer joj je šef rekao da ne može više da radi na šalteru banke i da bude u kontaktu sa ljudima, već da treba da ide u zatvorenu kancelariju. Oni su mnogo suroviji nego mi, ali imam utisak da se i kod nas sve više javlja taj pritisak društva – navodi Novaković.

(J. R.)