SRBIJO, ULAŽI U IT SEKTOR: Evo gde je šansa RAZVOJA SRPSKE PRIVREDE! (FOTO)

Danas, kada su efikasnost i brzina rada od ključnog značaja za uspeh na tržištu i napredak svakog društva, ulaganje u IT sektor je najlogičnije rešenje za bolji život i napredak Srbije

Razvoj IT sektora zavređuje najvišu, najvažniju i najveću pažnju naše zemlje, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je ulaganje u informacione tehnologije uz automobilsku industriju i poljuprivredu najvažniji deo nacionalnog plana zemlje. Telegraf.rs vam donosi priču o potrebi konstantnog i sve većeg ulaganja u IT sektor i koje su to koristi koje ima sama Republika Srbija!

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uz automobilsku industriju i poljoprivredu, ulaganje u informacione tehnologije u nacionalnom planu zemlje.

­- To je jedan od glavnih ekonomskih prioriteta i upravo ta grana u kojoj radi veliki broj mladih obrazovanih ljudi, podsticaj je za ekonomski oporavak zemlje - ­ ocenjuje Vučić.

­- Sektor informacionih tehnologija predstavlja veliki potencijal za razvoj privrede u Srbiji, a vlada namerava da tu šansu iskoristi uz pomoć najvećih svetskih IT kompanija - ­ rekao je premijer.

Srbija ima sve preduslove da postane regionalna IT sila ­ solidan kadar, zamah u praksi i dobru geografsku poziciju, kažu u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, ali su neophodna dalja ulaganja jer je ulaganje u IT od 60 evra po stanovniku i dalje malo.

Ovaj sektor ostvaruje više od pet odsto evropskog GDP, a sa 50 odsto doprinosi ukupnom rastu produktivnosti u Evropi. Srbija mora da prepozna da je razvoj informacionog društva ključan za brz ekonomski razvoj. Da bi se ekonomija i društvo izvukli iz dvodecenijske krize, neophodno je da se IT ulaganja dupliraju svakih pet godina.

­-  Elektronska uprava, odnosno e­uprava verovatno neće dovesti do smanjenja broja službenika, ali sam siguran da će se dosta smanjiti korupciju u državi. Razvoj e­uprave minimizira neposredni kontakt građana sa zaposlenima u administraciji čime se i sama mogućnost za korupciju sužava - ističe za Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Ožegović napominje da u izveštaju Evropske komisije stoji da je Srbija ostvarila značajan napredak u razvoju eUuprave, ali i to da je obaveštenost građana i upotreba servisa eUprave na niskom nivou. Ako su usluge dobijanja brojnih dokumenta preko portala eUprava (www.euprava.gov.rs) nepoznate za većinu građana Beograda, dodaje on, i pored činjenice da su im te usluge na raspolaganju već godinama, onda ne treba da budemo iznenađeni što se za eUpravu u drugim sredinama gotovo i ne zna.

Jedan od korisnih primera primene ovog sektora u Srbiji je i "ePisarnica" koja obezbeđuje lako, brzo, unifikovano, efikasno, celovito i bezbedno upravljanje rastućim informacijama i dokumentima. Ovo softversko rešenje olakšava svakodnevnicu zaposlenima i njihovim klijentima pretvarajući sate posla ili čekanja – u sekunde.

Danas, kada se toliko govori o efikasnosti preduzeća i državnih ustanova, napredna softverska rešenja su nezaobilazna kada je reč o unapređenju brzine i kvaliteta rada. ePisarnica predstavlja rešenje za kreiranje, skladištenje, sortiranje, dopunu, isporuku i arhiviranje svih dokumenata i sadržaja koji proističu iz radnog procesa. Ova softverska platforma obezbeđuje brzi protok informacija i spasava od lutanja po “papirologiji” i zaposlene i njihove klijente.

ePisarnica je virtuelno mesto na kojem se dokumenti primaju, skeniraju, zavode u delovodne knjige, a zatim i klasifikuju, označavaju i formiraju kao predmeti. Preko ePisarnice se sprovodi i njihova distribucija, proces obrade i kasnija pretraga, arhiviranje i izveštavanje.

Inače, ePisarnica je softversko rešenje kompanije Comtrade, koje je zahvaljujući dugogodišnjoj praksi uspešnih ECM (Enterprise Content Management) rešenja, steklo poverenje i ugled među svojim korisnicima, a neki od njih su Poreska uprava Republike Srbije, Telekom Srbija, Telekom RS, Javno tužilaštvo u Republici Srbiji, Generalni sekretarijat Vlade Republike Srbije i Ustavni sud Republike Srbije.

DA PAPIROLOGIJA NE BUDE IDEOLOGIJA

Ovo napredno rešenje u potpunosti obezbeđuje upravljanje aktuelnom i arhivskom dokumentacijom i omogućava dobijanje standardnih kancelarijskih izveštaja, rad sa reversima, arhivskom knjigom i popisom akata, a sve to uz nekoliko klikova koji olakšavaju posao, a korisnicima štede vreme i energiju.

Sa preko 2000 korinsika, više od 5 miliona predmeta i 10 miliona dokumenata kod svojih klijenata u Republici Srbiji, ePisarnica predstavlja značajnu bazu elektronske dokumentacije i jedno od vodećih rešenja na našem tržištu.

U Poreskoj upravi Republike Srbije formirana je značajna baza elektronske dokumentacije koja omogućava efikasnije izveštavanje i upravljanje procesima obrade, uz jednostavniju kontrolu rokova i faza procesa rada. Rezultat je značajno unapređenje efikasnosti i kvaliteta usluga koje Poreska uprava pruža građanima Srbije. ePisarnica Javnog tužilaštva u Republici Srbije je centralno mesto za evidenciju svih službenih radnji nad predmetima, a predstavlja veliki korak ka potpunom elektronskom kancelarijskom poslovanju i u Telekomu Srbija i Telekomu RS.

Uz sve napredne funkcionalnosti rešenja za upravljanje dokumentacijom, preko 2000 korisnika ovih sistema više nema potrebu za rukovanjem papirnim dokumentima.

Danas, kada su efikasnost i brzina rada od ključnog značaja za uspeh na tržištu i napredak svakog društva, ePisarnica olakšava procese nabavke, tenderske procedure i potpisivanje ugovora, uz visoku bezbednost informacija i manje troškove rada.

Prednosti ePisarnice:

­* Centralna baza dokumentacije i informacija

­* Sigurnost u čuvanju dokumentacije

­ * Ušteda u vremenu obrade i pronalaženja dokumenata

­ * Brz pristup dokumentima bez obzira na mesto fizičkog odlaganja

­ * Ovlašćeni pristup

­ * Pun nadzor nad dokumentima

­ * Zaštita od uništenja i zloupotrebe dokumenata

­ * Smanjenje arhivskog prostora

­ * Smanjenje troškova

­*  Jednostavno i brzo prilagođavanje promenama zakonske regulative ­ Dokument u elektronskom obliku identičan originalu, uz garancije koju pruža elektronski potpis

­* Arhiviranje i čuvanje aplikacije i elektronskog oblika dokumenta, umesto poslovne dokumentacijeu papirnom obliku

­* Čuvanje dokumentacije koja ima karakter kulturnog ili istorijskog blaga biće odgovornost nadležnih arhiva ili muzeja

(Telegraf.rs)