Evo kad se advokati vraćaju u sudnice

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je da je Komora iz Ministarstva pravde dobila dopis u kojem je obaveštena da je Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu i set pratećih zakona

Advokatura Srbije vratiće se u sudnice najranije u petak, pošto Uopravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) sutra donese odluku o prestanku protesta.

Odluka o prekidu protesta biće saopštena sutra u Gradskoj kući u Subotici, nakon sednice Upravnog odbora AKS, rekao je predsednik AKS Dragoljub Đorđević.

On je napomenuo da je Komora iz Ministarstva pravde dobila dopis u kojem je obaveštena da je Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu i set pratećih zakona, da je predsednik Republike Tomislav Nikolić već potpisao ukaz o proglašenju izmena i dopuna i da se Službeni glasnik već štampa.

To znači izmene i dopune zakona stupaju na snagu odmah, a njihovo stupanje na snagu je i ispunjenje poslednjeg uslova Skupštine AKS od 16. januara za prekid protesta.

Advokati prestaju sa štrajkom kad Skupština usvoji izmene zakona

Pošto izmene stupe na snagu, UO AKS će sutra doneti odluku o prekidu protesta tako da bi advokati mogli da se vrate na posao najranije petak a najkasnije ponedeljak, rekao je predsednik AKS. Zahvaljujući amandmanu Zaštitinika građana, advokatura će opet sastavljati ugovore slepih, gluvih i nemih lica, tako da je još jedan javnobeležnički zapis otpao iz Zakona, napomenuo je Đorđević.

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra 2014. godine.

GOTOV ŠTRAJK: Postignut sporazum advokata i Ministarstva pravde!

(Telegraf.rs / Tanjug)