Novi udžbenik o seksualnom obrazovanju uznemirio je mnoge. Šta mislite, zbog čega? (VIDEO)

Pokret Dveri izričito je protiv toga da pančevačke srednje škole budu u pilot-projektu "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju", jer se u udžbeniku koji se koristi tokom predavanja uopšte ne govori o zdravstvenom vaspitanju, već se promovišu druge vrednosti

Pred sam početak realizacije oglednog projekta "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju", Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu izdao je priručnik iz koga će 1200 đaka u 40 odeljenja tokom školske 2013/14 u deset srednjih vojvođanskih škola (pet gimnazija i pet stručnih srednih škola) imati priliku da uče o svom reproduktivnom zdravlju.

- Obično se uvek stavlja akcenat na infekcije i polno prenosive bolesti, a mi smo htele da ukažemo kroz ovaj priručnik i na one lepe momente u životu mladih kao što je zaljubljivanje i ljubav. Takođe, bavile smo se ne samo anatomijom polnih organa, već i psihološkim stvarima, kao što su kada je trenutak kada treba reći ne, kako da prihvatimo svoje telo i još dosta raznih tema – istakla je jedna od profesorki koja je radila na udžbeniku, Aleksandra Kapamadžija.

Međutim, pokret "Dveri" izričito je protiv toga da pančevačke srednje škole budu u ovom pilot-projektu. Po njihovom mišljenju, u pomenutom udžbeniku koji se koristi tokom predavanja uopšte se ne govori o zdravstvenom vaspitanju, nego se promovišu sasvim druge vrednosti pa i homoseksualizam. Pokret "Dveri" zbog toga i novca koji je na to potrošen traži smenu pokrajinske sekretarke Marinike Tepić, piše "RTV Pančevo".

- Iza naslova "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" se krije promocija homoseksualizma. Uopšte se ne govori o zdravstvenom vaspitanju u onom smislu u kom deca treba da se obrazuju. Pokret "Dveri" jeste za zdravstveno obrazovanje, ali u potpuno drugom obliku. Svi relevantni činioci, stručnjaci, javnost moraju biti uključeni u pravljenje ozbiljnog predmeta kako bi deca što bolje bila upoznata sa svim problemima sa kojima se sreću u društvu. Hoćemo da pokažemo i da se krši Ustav - nisu pitani ni nacionalni saveti, nije dobijena dozvola roditelja da deca pohađaju ovakav predmet - rekao je Milutin Milić, član Povereništva Pokreta Dveri u Pančevu.

Milić tvrdi da Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport nije dobio saglasnost Ministastva prosvete da uvede novi predmet, a ne postoji saglasnost ni Nacionalnog prosvetnog saveta za udžbenik, kao ni da roditelji nisu pitani.

Prema internet sajtu pokreta "Dveri", u udžbeniku stoje neke od sledećih stvari: "Ljudi mogu imati više od jedne veze istovremeno", "Homoseksualnost je romantična i pozitivna varijacija ljudske seksualnosti", "Ne postoje preporuke ni granice kada se može najranije početi sa seksualnim odnosom.U današnje vreme razne zemlje imaju različite norme. Najniža je u Holandiji, i iznosi 12 godina".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)