DORUČAK, RUČAK I VEČERA ZA 171 DINAR: Šta mislite, gde u Srbiji ovo ima?

U nekoliko beogradskih restorana studenti koji se nalaze na budžetu mogu da jedu za veoma male pare. U pravljenju jelovnika u studentskim centrima učestvuju nutricionisti

Studenti, čije se školovanje finansira iz budžeta, imaju pravo na ishranu u 14 prestoničkih restorana po povlašćenoj ceni, pa tako ih sva tri obroka izađu 171 dinar. Doručak košta 40, ručak 72, dok večera 59 dinara, a pravo da jedu po ovim cenama imaju svi budžetski studenti bez obzira na to da li su smešteni u domovima ili stanuju privatno. Obroke mogu da kupuju po dekadama, ali i odjednom za čitav mesec.

Po istim cenama mogu da se hrane i visokoškolci na budžetu iz Beograda, ali oni imaju pravo na jedan obrok dnevno. Menzu mogu da koriste i samofinasirajući studenti, ali po nešto višim cenama. Za njih kompletan dnevni meni iznosi 475 dinara, piše Politika.

Na meniju za ručak u menzi uvek su čorbasto i glavno jelo s mesom, salata, desert ili voće. Večera je nalik podnevnom obroku, ali bez supe, a desert se služi povremeno. Akademski dan mogu da počinju omletom, prženicama, burekom, salatom itd... Vikendima se dele takozvani lanč paketi, a svakog dana na liniji su i posna jela.

Međutim, studenti Beogradskog univerziteta žele malo razovrsniju hranu. Oni su pokrenuli inicijativu za poboljšaje ishrane u studentskim menzama, jer neke njihove kolege zbog zdravstvenih problema - bolesti imunog sistema, dijabetesa, alrgije, ne mogu da jedu sve obroke. Studenti su raspoloženi da pomognu tako što bi evidentirali sve kolege kojima je potreban dručiji režim ishrane, i na taj način bi došli do optimalnog broja posebnih obroka i sprečili, kako kažu, rasipanje namirnica.

- Rado ćemo izaći u susret studentima i pokušaćemo zajedno da poboljšamo hranu u menzi. Radnici u našim restoranima i sada znaju za pojedine akademce koji ne smeju da jedu hranu koja bi im pogoršala zdravlje. Nije neuobičajeno da nas pozovu i roditelji koji nam ukazuju na specifičnost ishrane svoje dece. Svi koji su nam se obratili dobili su meni prilagođen svom načinu ishrane - kaže Srđan Janković, pomoćnik direktora za ishranu Studentskog centra.

U pravljenju jelovnika u studentskim restoranima učestvuju i nutricionisti. Svi obroci izbalansirani su prema potrebama studenata, a sastav obroka akademci mogu da nađu na sajtu Studentskog centra, dok je dnevni meni itaknut u svakoj menzi.

- U ponudi je svakodnevno nekoliko vrsta obroka. Za celu Srbiju spisak pravi Ministarstvo prosvete. Tu su i jela koja spremamo kada nas posete stranci, gosti i grupe tokom leta. Nije sve trenutno dostupno studentima, jer kada će se i šta spremati zavisi od sredstava. Trudimo se da u svim restoranima imamo sličan jelovnik. Negde to ipak ne dozvoljavaju uslovi, a negde manji broj studenata - dodaje Janković.

(Telegraf.rs)