CRNOGORCI SE DOSETILI: Pogledajte kako zaustavljaju brojilo da meri struju!

Građani Crne Gore su se dosetili kako da se obračunaju sa visokim računima za struju, evo šta su smislili

Građani Crne Gore pronašli su način da doskoče visokim računima za struju. Oni su počeli da kupuju smart telefone sa aplikacijom koja ometa rad brojila.

Na zatvorenim društvenim grupama i forumima prodaju se telefoni koji imaju poseban softver i aplikacije koje služe za smanjenje potrošene električne energije. Kupci mogu da se uvere na licu mesta da li aplikacija radi i zaista umanjuje potrošene kilovate.

Cena zavisi od vrste brojila, a ukoliko je reč o starom brojilu, za jedan uređaj je potrebno izdvojiti od 10 do 200 evra. Na digitalnom brojilu teže je krasti struju. Prvi način koji je delotvoran, ali se i lakše otkriva, jeste blokiranje rada brojila elektro šokom.

Najčešća skuplja varijanta je kupovina specijalnih, jakih magneta koji usporavaju rad brojila, a mogu se naručiti i putem interneta. Korisnik sa jednog Fejsbuk profila koji prodaje telefone u Podgorici tvrdi da ima u ponudi aplikaciju koja ometa rad brojila i na taj način usporava potrošnju. On ove pametne telefone s instaliranim aplikacijama za ometanje rada brojila od 160 do 280 evra, u zavisnosti od modela telefona.

(Telegraf.rs / Dnevne novine)