SPAS ZA DUŽNIKE U FRANCIMA: Tri opcije za otplatu vaših kredita!

Bankama su ponuđene tri opcije, i to da se mesečna rata smanji za 20 odsto u naredne tri godine, ali da se te razlike prebace na kraj otplatnog perioda u vidu dodatne otplatne godine, druga opcija je refinansiranje, smanjenje rate i duži rok otplate, a treća je konverzija u evre

Narodna banka Srbije će, umesto preporuka, ovoga puta doneti sistemsko i konačno rešenje u vidu propisa kako bi pomogla građanima zaduženim u švajcarskim francima, izjavio je večeras direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u NBS Đorđe Jevtić.

Na današnjem sastanku sa bankama, bilo je razgovora o tri moguće opcije, a banke će biti obavezne da ponude građanima te modele, a oni će sami birati neku od tih opcija.

- Prva opcija je da se mesečna rata smanji za 20 odsto i to u sledeće tri godine, ali da se te razlike prebace na kraj otplatnog perioda u vidu dodatne otplatne godine - rekao je Jevtić.

Drugo rešenje je, kako je naveo, refinansiranje, smanjenje rate, duži rok otplate, a treća opcija je konverzija u evre.

Jevtić je naveo da nijedan model ne pretpostavlja aktivnu ulogu države, osim što će građani biti lišeni dodatnih troškova prilikom restrukturiranja, i kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, katastra, notara, Poreske uprave.

Prema njegovim rečima, kad se donese rešenje ono će biti sistemsko, nastojaće se da bude jednostavno, lako i brzo, a odnosiće se, kako je kazao, samo na zadužene u francima.

- Na današnjem sastanku smo se dogovorili oko polaznih osnova i prioncipa da ovo rešenje bude sistemsko i konačno, ali da ne bude uvod u nove probleme. Takođe, nastojimo da ne pravimo diskriminaciju između dužnika u franku i evru - naveo je on.

Jevtić je precizirao da ovoga puta NBS neće dati preporuke, već će biti reč o propisima za čije nepoštovanje od strane banaka bi bile predviđene sankcije.

(Telegraf.rs / Tanjug)