OČI U OČI: Da li će Putin, Merkel i Oland rešiti ukrajinsku krizu? (FOTO)

Preliminarni rezultati će biti izneti u nedelju, kada će telefonom razgovarati lideri "Normandijskog kvarteta" - Oland, Merkelova, Putin i Porošenko

Posle više od pet sati, razgovori lidera Rusije, Nemačke i Francuske završeni su večeras u Moskvi, javile su ruske agencije, pozivajući se na Kremlj, iz kog se najavljuje priprema mogućeg zajedničkog dokumenta o rešavanju krize u koji bi bili uključeni predlozi ruskog i ukrajinskog predsednika, Vladimira Putina i Petra Porošenka.

- Polazeći od predloga koje su formulisali predsednik Francuske Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel, trenutno se zajednički radi na pripremi teksta mogućeg zajedničkog dokumenta za implementaciju dogovora iz Minska, dokumenta koji bi uključivao predloge predsednika Ukrajine i predloga, koje je danas formulisao i dodao predsednik Rusije - rekao je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

Peskov je, kako navodi TAS S, rekao da se to radi, kako bi se zatim tekst i predlozi ponudili stranama u sukobu.

Prema rečima Putinovog pres sekretara, nastaviće se sa radom a preliminarni rezultati će biti izneti u nedelju, kada će telefonom razgovarati lideri "Normandijskog kvarteta" - Oland, Merkelova, Putin i Porošenko.

Kako je javio AFP, jedan francuski zvaničnik potvrdio je da su razgovori bili konstruktivni i sadržajni i da se priprema plan o implementaciji prethodno postignutog mirovnog sporazuma.

Portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert, takođe, je potvrdio da će biti izrađen dokument za sprovođenje sporazuma iz Minska, javio je Rojters.

Razgovori u Moskvi vođeni su "oči u oči", bez učešća članova delegacija i eksperata, a završeni su iza ponoći po moskovskom vremenu, nakon čega su Merkelova i Oland otišli na aerodrom, navode ruske agencije.

Peskov je razgovore lidera Francuske i Nemačke sa predsednikom Rusije nazvao konstruktivnim i sadržajnim, prenela je RIA Novosti.

Evropski lideri doputovali su u Moskvu radi razmatranja rešavanja situacije na istoku Ukrajine, nakon što su u četvrtak boravili u kratkoj poseti Kijevu i razgovarali sa Porošenkom.

(Telegraf.rs/ Tanjug)