BENZIN 134 DINARA: Evo kako će da rastu cene!

Naftni derivati će svakog meseca biti skuplji u proseku za 1,54 odsto ukoliko se nastavi ovakav trend porasta cene nafte i dolara

Stručnjaci objašnjavaju da je za to što će benzin u Srbiji početi da poskupljuje "krivac" polagani rast cene nafte, ali i sve veće jačanje dolara prema dinaru.

Gorivo bi u roku od mesec dana trebalo da poskupi u proseku za dva dinara po litru, a do aprila za još dva kada će litar benzina u maloprodaji biti oko 134 dinara. Ovo dakle znači da će naftni derivati u Srbiji svakog meseca biti skuplji u proseku za oko 1,54 odsto ukoliko se nastavi ovakav trend rasta cene nafte i dolara.

U ovom smislu je interesantna i  analiza Međunarodne agencije za energije (IEA) prema kojoj će nafta do 2020. dostići vrednost od 73 dolara za barel.

Srpske vozače brine pre svega to što cena nafte posle vrtoglavog pada od početka ovog meseca počinje da raste. To automatski znači i poskupljenje benzina u našoj zemlji. Pa, ipak Srbija je i dalje jedna od zemalja sa najjeftinijim benzinom u regionu.

Da će povećanje cene benzina, ali i dizela u Srbiji najverovatnije iznositi 1,5 odsto mesečno smatra i predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Borislav Tatić koji je za "Informer" objasnio da ćemo u narednim mesecima imati poskupljenje goriva od oko dva dinara mesečno.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)