KO USVAJA SRPSKU DECU, A NISU SRBI? Mališane najviše dajemo Amerikancima i Šveđanima!

Za naše mališane koji su bez roditeljskog staranja zainteresovano sve više stranih državljana. Najviše je onih iz Švedske i Amerike

Napušteni mališani iz Srbije sve češće dobijaju dom u inostranstvu. Najviše devojčica i dečaka sada ima nove porodice u Americi, njih 47 i u Švedskoj 40. Tokom prošle godine čak 21 dete bilo je usvojeno od strane porodica koje žive u inostranstvu.

Razlika između naših i stranih državljana je u tome što se kod nas kao razlog za usvajanje navodi to da pojedinci žele da se ostvare kao roditelji, dok je kod stranaca razlog altruističke i religijske motivacije.

- Oni žele da zadovolje potrebu za detetom, ali i da odgvore na njegove potrebe. Strani usvojitelji uglavnom imaju svoju biološku decu, i usvajaju iz altruizma - izjavio je Dragan Vulević, pomoćnik ministra za rad.

 Najčešće dugo na usvajanje čekaju deca sa razvojnim problemima i Romi.

Najzainteresovaniji za našu decu su Šveđani koji decu iz naše zemlje smatraju za podobnu i sa čistim porodičnim statusom.

Strani usvojitelji pre nego što usvoje decu provedu sa njim u srbiji oko 20-25 dana, upoznaju se s njim, svim njegovim karakteristikama i ponašanjem i onda se odluče da li će ga usvojiti. Usvojitelji se ne smeju nikako lagati, sve im se mora predočiti, izneti potpuna istina o detetu, naročito ukoliko ima neki problem u razvoju.

Usvojiteljstvo u Srbiji postoji već 20 godina i usvojitelji sada postaju roditelji sa svim pravima i obavezama.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)