U BOSNI JE STVORENA AL KAIDA: Bivši terorista i špijun otkrio strašnu tajnu!

- Moji prijatelj Kalid Al Hadž, koji je kasnije postao vođa Al Kaide u Saudijskoj Arabiji i ja, otišli smo u BIH da postanemo mudžahedini - izjavio je nekadašnji terorista Ajmen Din, koji je naveo da su se tokom rata u BIH stvarale vođe ozloglašene terorističke organizacije

Muškarac iz Saudijske Arabije Ajmen Din, jedan od osnivača Al Kaide, izjavio je u razgovoru za britanski BBC da je ta teroristička organizacija, na neki način, stvorena u Bosni i Hercegovini jer su se u toj zemlji obučavale i stvarale buduće vođe Al Kaide.

Din, koji je nakon rata u Bosni postao britanski špijun, odrastao je u Saudijskoj Arabiji, a kao tinejdžer je otišao da se bori u BIH

- Bosanski muslimani bili su u smrtnoj opasnosti. Moji prijatelj Kalid Al Hadž, koji je kasnije postao vođa Al Kaide u Saudijskoj Arabiji i ja, otišli smo u BIH da postanemo mudžahedini - izjavio je Din.

- Rekao bih da je to iskustvo koje mi je najviše otvorilo oči. Bio sam štreber iz Saudijske Arabije i odjednom sam se našao u BIH sa kalašnjikovom u rukama. Imao sam osećaj da učestvujem u pisanju istorije - rekao je Din i dodao:

- U kampovima za obuku učili smo o ratnim taktikama. Bio sam sa ljudima drugih nacionalnosti, ali svi su bili muslimani. I svi su bili tu da bi učestvovali u džihadu kako bi se obranio bosanski narod -rekao je ovaj bivši terorista.

On je četiri godine nakon toga postao britanski špijun i prikupljao je informacije o vodećim ljudima Al Kaide. Otkriven je pre osam godina.

- Na kraju rata u BiH, oni koji su preživeli počeli su da usvajaju antizapadni osećaj da međunarodna zajednica kuje zaveru protiv muslimana i da izokreće njihovu ratnu pobedu u BiH. Zbog toga su smatrali da se Zapad bori protiv islama kao religije. To je dovelo do dalje radikalizacije, pa im je lako bilo da se transformišu iz mudžahedina u radikalne džihadiste - rekao je Din.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik.hr)