NIKO NE ZNA OTKUD CRKOTINE NA PIJACAMA: Inspekcija utvrdila da uginule svinje NISU sa farme u Mokrinu

Inspekcija je utvrdila da uginule svinje sa kojih su stanovnici Mokrina sekli meso, za preprodaju, nisu sa obližnje farme

Nakon objavljivanja fotografija na društvenoj mreži Fejsbuk na kojima je prikazano sečenje leševa svinja na divljoj deponiji u blizini Mokrina, Veterinarska inspekcija Severnobanatskog okruga juče je sprovela kontrolu na farmi "Esentiko doo" u Mokrinu, koja se nalazi u blizini i utvrdila da svinje sa fotografija nisu sa te farme.

MESO CRKOTINA ZAVRŠILO NA BEOGRADSKIM TEZGAMA? Uhvaćeni u Mokrinu dok su tranžirali meso sa leševa svinja

Inspekcija je do ove činjenice došla utvrđivanjem da na leševima ovih svinja nije bilo ušnih markica.

Utvrđeno je i da se, u slučajevima kada se poveća količina leševa, oni zakopavaju na posedu farme. Pre zakopavanja vrši se dekarakterizacija leševa plavom bojom kako se ne bi mogli iznositi sa farme i neovlašćeno koristiti ni za ishranu životinja, a kamoli ljudi.

Službenom kontrolom utvrđeno je da farma "Esentiko doo" ima mere obezbeđenja objekta, ali su utvrđene i nepravilnosti te će protiv vlasnika ove farme biti pokrenut prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, ako se ne obezbedi uslovno skladištenje, čuvanje i transport kao i neškodljivo uništavanje leševa, ali i sprečavanje svakog pokušaja neovlašćenog lica da ulazi u krug farme.

Veterinarska inspekcija je o ovom slučaju obavestila i inspektora za privredni kriminal.

(Telegraf.rs)