TITO JE BIO DIKTATOR: Hrvatska predsednica oplela po mrtvom maršalu!

Kolinda Grabar-Kitarović odgovarala je na brojna pitanja, nakon predavanja na Evropskoj akademiji u Berlinu. Na pitanje iz publike o potrebi za lustracijom i o sudbini Titove biste u predsedničkim dvorima, ona je podsetila na politiku prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je tokom službene posete Nemačkoj da je Josip Broz Tito bio diktator.

POTAPŠAO JE PO GUZI? Ovako je nemački predsednik dočekao Kolindu Grabar-Kitarović! (FOTO)

Ona je odgovarala na brojna pitanja, nakon predavanja na Evropskoj akademiji u Berlinu. Na pitanje iz publike o potrebi za lustracijom i o sudbini Titove biste u predsedničkim dvorima, Grabar-Kitarović je podsetila na politiku prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji se zauzimao za nacionalno jedinstvo zbog potrebe za odbranom zemlje.

- Tito je bio diktator. Njegova bista iz predsedničkih dvora uskoro će biti premeštena na drugo mesto - izjavila je predsednica Hrvatske i poručila da je pitanje lustracije pogodnije za vladu nego za predsednicu.

Kolinda je dodala i da će bista, kao umetničko delo, biti smeštena na prikladno mesto, verovatno u njegovom rodnom kraju.

Pored odgovora o Titu, Kolinda je u Berlinu govorila o povezanosti Hrvatske i Nemačke, a stigla je i da se priseti takmičenja za pesmu Evrovizije 1990, koje je održano u Zagrebu.

- Iste godine su održani prvi demokratski izbori u Hrvatskoj. Od tada, mnogo toga se promenilo, iako je prošlo mnogo vremena dok su se ostvarili neki od ideala evropskog zajedništva koje je tada u pesmi "Insieme" opevao Toto Kutunjo.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)