AMERIČKI TENKOVI NA ČEŠKIM PUTEVIMA: Da li ljudima smetaju ili ne? Ovo su njihovi odgovori (FOTO)

Bura i javna rasprava koja se digla u medijima i na društvenim mrežama zbog prolaska konvoja NATO-a nepotrebna je po oceni 60 odsto Čeha, dok 39 odsto anketiranih smatra da je dobrodošla

Većini Čeha nimalo ne smeta američki vojni konvoj oklopnih jedinica koji je 21. marta krenuo iz baltičkih zemalja, preko Poljske i Češke, do baze u Nemačkoj sa ciljem da pokaže snagu i solidarnost članica NATO-a.

RAT JE BLIZU? Američka vojska se iskrcava u Poljskoj! (VIDEO)

Anketa agencije STEM/MARK za češku javnu televiziju ČT, pokazala je da 82 odsto Čeha nema ništa protiv konvoja, dok 69 odsto njih ne gleda na konvoj kao na okupacionu vojsku i demonstraciju sile, već kao na izraz solidarnosti i savezništva u NATO-u.

Protiv prolaska konvoja sa 516 američkih vojnika i 118 vojnih vozila, mahom oklopnih transportera "strajker", sa tromesečnih vojnih vežbi u Poljskoj i Estoniji, izjasnilo se svega 17 odsto Čeha.

Takav prolazak američke vojske za koji vlada po Ustavu ne mora da traži saglasnost parlamenta, jer je reč o saveznicima i prolasku a ne boravku, za 69 odsto Čeha je izraz češkog savezništva u NATO-u, dok jedna petina anketiranih smatra da je konvoj izraz agresije NATO-a na Rusiju.

Bura i javna rasprava koja se digla u medijima i na društvenim mrežama zbog prolaska konvoja NATO-a nepotrebna je po oceni 60 odsto Čeha, dok 39 odsto anketiranih smatra da je dobrodošla.

U baltičkim republikama i Poljskoj američke vojnike dočekuju cvećem, votkom "zubrovkom", mnogi stoje u redovima da snime selfije sa američkim vojnicima i vozilima na usputnim zaustavljanjima u gradovima.

Na konvoj gledaju i kao na atrakciju, jer ga u Poljskoj u okviru vojnih vežbi prate helikopteri i četiri američka borbena aviona. Češke antiratne inicijative i proruski aktivisti iako u manjini, glasniji su od pristalica konvoja i organizuju se na društvenim mrežama da konvoj napadnu paradajzom i jajima. Oni blokiraju vozila ili se okupljaju demonstrativno s ruskim zastavama da pevaju rusku himnu na četiri stanice predvidjene za susret američkog konvoja sa građanima.

Prolasku američkog konvoja izrazila je podršku većina čeških političara, medju njima i predsednik Miloš Zeman, koji je poznat po tome što ne želi na teritoriji Češke nikakve strane baze, a brojne izraze dobrodošlice organizuju s malim zakašnjenjem u odnosu na protivnike i pristalice konvoja.

- Sve organizujemo bez sponzora. Radi se o tome da shvatimo gde pripadamo - kazao je jedan od organizatora i koordinatora izraza podrške, češki režiser Vaclav Marhoul.

Američki konvoj će kada u nedelju pređe češke granice dobiti pratnju od 50 motociklista iz kluba "Harli Dejvidson Ostrava", a tokom trase planiraju da im se pridruže i motociklisti iz drugih gradova, rekao je Marhoul.

Klubovi vojne istorije postaviće tokom trase na nadvožnjacima na autoputevima "čeh-punktove" gde žele da pozdrave konvoj, a u Pragu, gde će se sresti tri kraka konvoja i gde će vojnici prespavati pre nastavka puta do Bavarske, u Nemačkoj, planiran je koncert kantri muzike, konjički šou i pregled istorijskih vojnih vozila.

Aktivisti pristalice konvoja pozvali su Čehe da dočekaju američke vojnike plzenskim pivom zato što su Plzen u Drugom svetskom ratu oslobodili Amerikanci, a ne Crvena armija.

Češka vlada nije angažovala armiju da štiti konvoj.

(Telegraf.rs/ Beta)