Slede sudbinski izbori u Velikoj Britaniji od kojih zavisi budućnost EU, Srbije i sveta

Velikoj Britaniji uskoro predstoje veoma važni izbori na kojima će, prema rečima Dejvida Kamerona, biti odlučeno da li će Britanija "doživeti uspon ili se okrenuti unazad"

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da su predstojeći opšti izbori u Britaniji izbori sa "visokim ulozima i velikim rizicima" i da se mogu rešiti na dva načina - usponom države ili okretanjem unazad.

- Ovo nisu bilo koji izbori. Ovo su izbori sa visokim ulozima, velikim rizicima, izbori ''na oštrici noža'' i mogu biti presečeni na dva načina: Konzervativci ili Laburisti, Britanija u usponu ili okretanje sata unazad - poručio je Kameron na predizbornom skupu svoje Konzervativne partije u Londonu.

On je rekao da zna šta je potrebno za tu ulogu i da "iskreno, ne misli da Ed Miliband to ima".

- Neki ljudi bi mogli da kažu: ''Ne pravi ovo ličnim'', ali kada je reč o tome ko je premijer, lično je nacionalno - istakao je Kameron.

Kameron je kritike uputio i Milibandovoj stranci levog centra nazivajući je "gomilom licemernih socijalista".

Laburisti su u petak počeli predizbornu kampanju, a u centru njihove pažnje je budućnost preskupog zdravstvenog sistema.

- Moramo da spasimo naš Nacionalni zdravstveni sistem (NHS) od ove vlade, i to ćemo učiniti - rekao je Miliband na skupu svoje stranke prethodnog dana u Londonu.

Predizborna kampanja zvanično počinje u ponedeljak, kada će i parlament biti raspušten.

Britanci će glasati 7. maja, na izborima koje mnogi ocenjuju kao najneizvesnije u proteklih nekoliko decenija, a čiji bi ishod mogao da utiče na to da li Britanija napušta Evropsku uniju ili Škotska ponovo pokreće pitanje nezavisnosti. Kameron je obećao referendum po pitanju ostanka u EU ako bude pobedio, što će gotovo sigurno dovesti do izlaska UK iz ovog međunarodnog saveza. To će imati ozbiljne posledice po Stari kontinent, pa tako i po Srbiju, jer će nakon toga stvari možda početi da se razvijaju nekontrolisano, i moguće je da ćemo uleteti u novi haos.

Konzervativci i Laburisti se nalaze rame uz rame prema anketama javnog mnjenja sa oko 34 odsto podrške birača.

(Telegraf.rs / Tanjug)