Verovali ili ne, na Balkanu se i u 21. veku ugovaraju brakovi!

Zanimljivo je to da se u Bugarskoj, zemlji koja je punopravni član Evropske Unije, održava Sajam supruga, pijaca na kojoj se za čednu devojčicu traži i hiljadu evra

Nekada se to radilo pre trideset i više godina, međutim, i danas se na Balkanu mogu naći slučajevi da neki roditelji unapred obećavaju svoje devojčice za stupanje u brak i to dok su još veoma mlade. Razlog svemu tome je novac, a pitanje je ko to treba da spreči.

Sa samo trinaest i po godina knjigu je morala da zameni šerpama.

- Ne postoji izbor za romsku devojčicu, za nju biraju roditelji. Ja kažem da hoću da idem u školu, a onda majka kaže: Pa ne možeš, prosto, eto mi smo odlučili - rekla je Svetlana gostujući na "RTS-u".

JOŠ NISTE PRONAŠLI MLADU? Na ovoj bugarskoj pijaci je možete kupiti! (FOTO)

Svetlanini roditelji odlučili su da je prodaju nepoznatim ljudima. Kada bi se pobunila, dobijala je batine, a tek sedam godina braka dobila je podršku roditelja da se vrati kući.

- Iako ih mnogo volim... Da, ta devojčica od trinaest i po godina još uvek krivi svoje roditelje - kaže Svetlana.

Svaku šestu Romkinju udaju pre 15. godine. Samo u jednoj beogradskoj opštini od početka godine otkriveno je pet takvih slučajeva. Centar za socijalni rad obično reaguje kasno, tek po prijavi.

- Mi ne možemo ljude na ulici presretati i pitati ih za njihove statuse. Mi samo, ukoliko vidimo da neko ispred nas čini nešto što spada u domen rada Centra za socijalni rad, možemo da se angažujemo - navodi Radmila Vulić Bojović iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Uprkos preporuci Ujedinjenih nacija, ugovoreni maloletnički brak u Srbiji nije postao krivično delo.

- Često se dešava da i centri za socijalni rad i drugi neki organi uprave znaju za ovakvu pojavu, ali ne reaguju, jednostavno smatrajući da se radi o tradiciji, kulturi kod Roma. Upravo je u tome i problem, i u pojedinim sudskim postupcima, gde sudovi često odmeravaju blage kazne - ističe Danilo Ćurčić iz Jukoma.

Svetlana se izborila za sebe. Završila je školu, zatim fakultet. Sada se bori za druge. Članica je Ženske romske mreže, koja se zalaže protiv prinudnih brakova.

- Tada, sa trinaest i po godina ja nisam znala šta je brak. Napravi se svadba koja traje tri dana, znate, i devojčica se raduje svadbi i nema pojma šta je čeka - priča Svetlana.

Zanimljivo je to da se u Bugarskoj, zemlji koja je punopravni član Evropske Unije, održava Sajam supruga, pijaca na kojoj se za čednu devojčicu traži i hiljadu evra.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS/Blic)