CRNOGORCI ODUŠEVLJENI: NASA nudi posao u kojem se za 10 nedelja LEŽANJA dobija 18.000 dolara!

Naučnici će se baviti kandidatima 70 dana sa ciljem da se simulira koliko su efektne vežbe za astronaute koji gube kardiovaskularne funkcije i funkcije mišića i kostiju usled života u bezgravitacionim uslovima

Američka svemirska agencija NASA će platiti 18 hiljada dolara svakome ko je spreman da leži u krevetu 10 nedelja, i podvrgne se režimu neprijatnih testova više od tri meseca. Jedini kriterijum je da su kandidati zdravi i državljani SAD.

Ovu vest su na naslovnim stranama preneli crnogorski mediji.

Naučnici će se baviti kandidatima 70 dana sa ciljem da se simulira koliko su efektne vežbe za astronaute koji gube kardiovaskularne funkcije i funkcije mišića i kostiju usled života u bezgravitacionim uslovima.

Volonteri će biti podeljeni u one koji vežbaju i one koji ne. Prvi korak će proći svi koji će moći da vode normalan život u zajedničkim prostorijama. U drugoj fazi će provesti 10 nedelja u krevetu sa telima blago iskošenim unazad, gde su stopala malo podignuta, a glava spuštena. Kretanje će biti svedeno na minimum, i fiziološke potrebe će obavljati pomoću specijalnih postavki na krevetu, a tako će se i tuširati.

Dozvoljeno je čitanje i gledanje filmova jer to ne zahteva puno energije. Poslednjih 14 dana će kandidati raditi čučnjeve, hodati i voziti bicikli kako bi se pokazalo koje su vežbe najefektivnije za povratak tela u normalno stanje.

(Telegraf.rs / Izvor: vijesti.me)