DERU NAS: Hrvati naplaćuju 70 evra ako skrenete u traku na kojoj piše EU!

- Prešli smo slučajno u traku za EU, a onda su nas srpski carinici obavestili da moramo da platimo kaznu, a prema njihovoj priči, nismo jedini koji su greškom ušli u pogrešnu traku - kaže za Telegraf jedan od vozača koji je zbog ove greške morao da plati kaznu

Od kad je Hrvatska ušla u Evropsku uniju 2013. godine, na hrvatskoj granici postoji posebna traka za vozače iz država EU. Za vozače iz države koja nije članica EU postoji druga traka, a ukoliko ti vozači pređu u traku koja je namenjena državljanima EU, moraju da plate kaznu.

Prelazak u traku koja nije namenjena za građane koji nisu iz neke od zemlja članica EU smatra se saobraćajnim prekršajem za koji se plaća kazna 70 evra.

- Prešli smo slučajno u traku za EU, a onda su nas srpski carinici obavestili da moramo da platimo kaznu, a prema njihovoj priči, nismo jedini koji su greškom ušli u pogrešnu traku - kaže za Telegraf jedan od vozača koji je zbog ove greške morao da plati 70 evra.

Ovo nije samo slučaj s graničnim prelazima. Slična situacija postoji i na aerodromima u državama EU na kojima postoje posebni redovi za građane EU i za one koji to nisu.

Službenici na aerodromima ne dozvoljavaju porodicama u kojoj jedan član nije građanin EU da zajedno prođu kroz isti šalter. Iako ne postoji kazna, ipak se putnici vraćaju na šalter i red namenjen onima koji nisu građani EU, dok građani EU mogu da prolaze i šalter koji je namenjen onima koji nisu iz EU.

Na našem aerodromu takođe postoji nekoliko šaltera za prolaze - za građane EU, za građane sa srpskim pasošima i za građane drugih država, poput SAD i Rusije.

(Telegraf.rs)