Nacionalni savet Roma dobio donaciju od misije OEBS-a!

Ova akcija ima za cilj osnaživanje Romskog nacionalnog saveta, a zasniva se na dobijanju opreme za rad u vidu kompjutera, štampača i ostale opreme neophodne za funkcionisanje

Nacionalni savet Roma danas je dobio donaciju od misije OEBS-a u vidu dva računara. Ova akcija ima za cilj osnaživanje Romskog nacionalnog saveta, a zasniva se na dobijanju opreme za rad u vidu kompjutera, štampača i ostalog materijala neophodnog za funkcionisanje.

Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma, Slobodan Jovanović, govori za naš portal o donaciji misije OEBS-a i njihovog predstavnika Roberta Lojda Tudoka.

- Sada smo dobila dva računara, ali očekujemo dalju saradnju i donaciju od još dvadesetak računara i opreme koja nam je potrebna za rad. Oni će kompletno opremiti još četiri kancelarije u Srbiji u vrednosti od 20.000 evra. Njihovu današnju donaciju ćemo prihvatiti sa velikom zahvalnošću jer nam mnogo znači - kaže Jovanović.

On dodaje da Nacionalni savet Roma nema finansijskih mogućnosti da kupuje opremu, pa se zato nada i drugim donacijama.

- Veoma smo zahvalni Robertu Lojdu i OEBS-u što su nam donirali računare i nadamo se da ćemo i dalje sarađivati - ističe predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma.

Robert Lojd predstavnik misije OEBS-a kaže da pored ove donacije planiraju da nastave saradnju i pomoć Nacionalnom savetu Roma.

Inače, Nacionalni savet Roma je najviša instanca u romskom društvu. Ovaj savet ima 35 članova i najbrojniji je. Oni se bave pitanjima obrazovanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i upotrebe službenog jezika.

Pitanje obrazovanja je primarno jer je 80 odsto populacije Roma nepismeno, a samo 0,3 odsto njih ima visoko obrazovanje, dok sa srednjim obrazovanjem ima između šest i sedam odsto Roma.

Problem romske zajednice ogleda se i u tome što je mali broj ljudi zaposlen. Aktivno se radi i na problemu nezaposlenosti, ali i na prevazilaženju mnogih drugih poteškoća sa kojima se suočava ova etnička zajednica.

Trenutno su aktuelna još dva projekta Nacionalnog saveta Roma. Reč je o uvođenju romskog jezika u osnovne škole i finansiranju izrade udžbenika i priručnika za romski jezik, kao i nabavlajnju sredstava za edukaciju nastavnika romskog jezika.

Romski nacionalni savet je veoma aktivan u više oblasti, a krajnji cilj njihovog delovanja je poboljšanje statusa Roma u društvu.

(Telegraf.rs)