KAKAV ISPAD ČELNIKA HDZ-a: Kako ste mogli da zaposlite Srbina?

- Gradonačelniče, kako ste mogli da zaposlite Momčila, Srbina? Znate li vi uopšte koliko Srba ima u Splitu? Nemam ništa protiv manjina, ali mi nije jasno zašto je bio privilegovan u odnosu na druge kandidate - rekao je Škorić i zatražio da se odluka promeni i da ”Srbin Momčilo” ostane bez posla

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić zamerio je gradonačelniku Ivi Baldasaru što je posao gradskog saobraćajnog redara dobio građanin Splita srpske nacionalnosti, na osnovu Zakona o manjinama koji reguliše zapošljavanja u gradu.

- Gradonačelniče, kako ste mogli da zaposlite Momčila, Srbina? Znate li vi uopšte koliko Srba ima u Splitu? Izvesni Momčilo dobio je posao, a zaposlen je jer je imao prednost zbog zakona o manjinama. Nemam ništa protiv manjina, ali mi nije jasno zašto je bio privilegovan u odnosu na druge kandidate. Srba je u Splitu samo 1,6 odsto - rekao je Škorić i zatražio da se odluka promeni i da ”Srbin Momčilo” ostane bez posla, prenose "Novosti".

Svega jedanaest ljudi zaposleno je nakon raspisivanja konkursa za gradske redare na koji se prijavilo više od 200 ljudi. Po zakonu prednost su imali branitelji, a građanin srpske nacionalnosti pozvao se na zakon o manjinama koji reguliše određene prednosti kod zapošljavanja.

Ovaj ksenofobičan ispad Petra Škorića ukazuje težinu uslova u kojima žive Srbi u Hrvatskoj koja je već više od dve godine članica EU. Još neverovatnije je što ovaj gotovo fašisoidni ispadnije izazvao šire i drastične reakcije demokratskih struktura u Hrvatskoj.

(Telegraf.rs / Novosti.rs)