Ovo su najbučnija mesta u Beogradu (FOTO)

Šta mislite, gde je najveća decibelaža, Slavija, Takovska ili Narodni front?

Buka je nešto što ljudima najmanje treba posle napornog radnog dana. Svi vole da se odmore u toplini svog mirnog doma, daleko od saobraćaja i haosa koji se dešava na ulicama. Ali, šta je sa onima koji su osuđeni da slušaju sirene automobila i autobusa 24 sata dnevno, jer žive u centru grada?

Neko bi rekao "navikneš se vremenom", ali ja lično smatram da ne postoji osoba na ovom svetu koja ne bi volela da se na bar jedan sat izgubi na nekom mirnom i tihom mestu, i odmori od svega.

Količina buke se iz godine u godinu povećava, a prema zvaničnim podacima koji su urađeni prošle godine na jesen, najveći nivo buke je bio u Krivolačkoj ulici na Dušanovcu, gde je izmereno 70 decibela u toku dana, dok su slične vrednosti na teritoriji čitavog grada.

Tragom ovih podataka, probali smo da izmerimo, do duše na laički način, jačinu buke u gradu. Na telefon smo skinuli jednu aplikaciju koja jačinu zvuka meri u decibelima i zaputili se ka gradu.

Naša prva lokacija je bila Slavija. Iskrena da budem, u momentu kada smo se mi našli na ovom najnezgodnijem kružnom toku na čitavom svetu, nije bilo neke preterane gužve. Izvadila sam telefon i aplikacija mi je pokazala 46 decibela. Začudila sam se i pomislila da taj program na telefonu uopšte ne radi. Ipak, nastavili smo dalje.

Sledeće mesto je bila Takovska ulica. Ovde je buka bila veća za čak 20 decibela. U prolazu kroz kola sam snimila jačinu buke i pokazala mi je skoro 60 decibela.

Za kraj smo otišli u Kraljice Natalije kod porodilišta Narodni frontDa li je ova apikacija zaista nepouzdana i ne pruža ni približne rezultate, u najradosnijoj ulici, tek naša aplikacija je pokazala svega 42 decibela, što je najniže od onoga što smo mi zabeležili.

(M. Bojić)