KOLIKO JE PROSEČNO STAR AUTO KOJI VOZI SRBIN? Smoriće vas ova cifra!

Prošle godine prodato je 18.500 novih automobila, dok je u isto vreme uvezeno između 80.000 i 100.000 polovnjaka

Foto: Milena Đorđević

S obzirom na ekonomsku situaciju u Srbiji, malo ljudi se može pohvaliti novim kupljenim automobilom. Zbog toga Srbi najčešće kupuju polovne automobile koji su u proseku preko 10 godina.

To povlači mnoga pitanja, pre svega bezbednosti takvih automobila u saobraćaju, a o narušavanju životne sredine i da ne govorimo.

Prema zvaničnim podacima MUP-a, prosečna starost automobila u Srbiji je više od 16 godina.

- Prošle godine prodato je 18.500 novih automobila, dok je uvezeno između 80.000 i 100.000 polovnih automobila - kažu u Srpskoj asocijaciji uvoznika automobila i delova.

Iz AMSS dodaju da se trend polako menja i da se ta prosečna granica starosti automobila smanjuje.

- Ne može se tačno utvrditi koja je prosečna starost automobila u Srbiji, ali znamo da se trend kupovanja "krševa" polako menja. U Srbiji u poslednje vreme i kad se kupuju polovni automobili, kupuju se oni do 10 godina starosti. Savetujemo vlasnicima da obavljaju redovne tehničke preglede - kažu u AMSS.

Na tehničkim pregledima najčešći problem s vozilima jesu kočioni sistem i svetlosna signalizacija. AMSS dva puta godišnje organizuje besplatan tehnički pregled svih vozila u Srbiji na preko 160 lokacija, pa je to idealna prilika za sve vlasnike automobila da provere svoje vozilo.

(S. K.)