DA LI ĆE SRBI I HRVATI OVAKO? Česi i Slovaci potpisuju peticiju, žele da se ujedine! (VIDEO)

- Zajednička država imala bi veći značaj u svetu, bila bi jača, bolje bi odolevala pretnjama spolja i efikasnije bi sprovodila samostalnu spoljnu i unutrašnju politiku - saopštio je pokretač incijative publicista Ladislav Zelinka

Česi i Slovaci krenuli su u kampanju da prikupe 150.000 potpisa u Slovačkoj i 50.000 u Češkoj na zajedničku peticiju kako bi naterali zvaničnike u Pragu i Bratislavi da 2018. godine raspišu u obe zemlje obavezujući referendum o ponovnom ujedinjenju u Čehoslovačku.

BRAĆA ČESI: U Pragu održan skup pod nazivom "Kosovo je srpsko"

Pokret nazvan Čehoslovačka 2018. na svom sajtu navodi da je 1992. godine odlučeno namenski i iz političkih razloga da se razbije zajednička država koja je dobro funkcionisala a građanima nije omogućeno da kažu na referendumu šta misle o podeli Čehoslovačke.

- Prema anketama, veliki deo stanovnika smatra da je podela Čehoslovačke bila greška i ne bi na to pristali da se glasalo. Na primer, u anketi Češke televizije 70 odsto anketiranih označava podelu zemlje za pogrešan korak i smeta im što nisu mogli da se izjasne. Prema (slovačkom) listu SME, 40 odsto Slovaka htelo bi ponovo da živi sa Česima - piše na sajtu pokreta za ponovno ujedinjenje.

Činjenica da su Čehoslovačku podelili tadašnji političari, predvođeni tadašnjim češkim premijerom Vaclavom Klausom i slovačkim Vladimirom Mečijarom, a da su kategorično odbili da daju priliku građanima da se izjasne na referendumu jedna je od retkih mrlja na češko-slovačkom "plišanom" razvodu.

- Zajednička država imala bi veći značaj u svetu, bila bi jača, bolje bi odolevala pretnjama spolja i efikasnije bi sprovodila samostalnu spoljnu i unutrašnju politiku - saopštio je pokretač incijative publicista Ladislav Zelinka.

Jedan od argumenata je i to što Česi i Slovaci u anketama stabilno, posebno od zajedničkog ulaska u Evropsku uniju 2004. godine označavaju jedni druge ja najprijateljskiji i najbliži narod na svetu, a bez obzira na to ko je trenutno na vlasti u Pragu i Bratislavi, levica ili desnica, saradnja dve zemlje je besprekorna.

Godina 2018. je odabrana kao duboko simbolična pošto će tada Česi i Slovaci slaviti stotu godišnjicu nastanka Čehoslovačke i realizacije vizije prvog čehoslovačkog predsednika Tomaša Gariga Masarika o zajedničkoj državi.

(Telegraf.rs / Beta)