CRVENKAPA SE DROGIRA I IDE S PEDOFILOM IZA ZIDA: Skandalozna predstava za decu u Nišu

- O čemu se tu radi dovoljno je pogledati sporni plakat: na njemu je crno-bela, zlokobnaslika vuka s malom crvenom kapom, što je po mom mišljenju direktna asocijacija na "crvene beretke" i JSO - kaže dramski pisac Igor Bojović

Rediteljka dečje predstave "Crvenkapa", Biljana Vujović, koja je rađena po tekstu Igora Bojovića, ubacila je u tekst deo gde Crvenkapa proba drogu, odlazi s pedofilom iza zida i posle nekoliko trenutaka vraća se na scenu kao da se ništa nije desilo, pišu Novosti.

Predstava je na redovnom repertoaru lutkarskog pozorišta u Nišu.

- Izbacila je veći deo mog dramskog teksta, rađenog po motivima poznate bajke i dopisala svoj, što je nedopustivo po Zakonu o autorskim pravima. Niti sam ja to napisao, niti je tekst dopisan uz moju saglasnost. I sa zakonske i s etičke tačke, nedopustivo je. Pozorište lutaka iz Niša objavilo je javno izvinjenje, što verujem da je značajno jer je na neki način presedan: smatram ga izvinjenjem i branši kojoj pripadam i profesiji kojoj se bavim- kaže Bojović.

Evo šta je nateralo dramske pisce Srbije da protestuju!

Predstava nije skinuta s repertoara, a iz pozorišta su se obavezali da će povući sve plakate i programe s imenom Igora Bojovića.

- O čemu se tu radi dovoljno je pogledati sporni plakat: na njemu je crno-bela, zlokobnaslika vuka s malom crvenom kapom, što je po mom mišljenju direktna asocijacija na "crvene beretke" i JSO. Plakat nije primeren predstavi za decu, u kojoj su "učitana" mnoga zla ovog sveta koja se ne odnose na najmlađe. Valjda je trebalo da budu kritika takvih društvenih pojava ali, nažalost, u predstavi deluju afirmativno! Primera radi, kada Crvenkapa proba drogu i uzvikne: "Ja sam ptica, ja letim" - izaziva smeh i radost među decom u sali - kaže Bojović.

Udruženje dramskih pisaca Srbije najoštrije je protestvovalo zbog zloupotrebe autorskih prava pisca Igora Bojovića.

- Time je ne samo ugrozila principe zakonom zaštićenog autorskog prava, već je ovom inkriminisanom radnjom na sraman način izmenila smisao i značenje teksta, uvodeći u ovu dečju predstavu temu pedofilije i narkomanije - rekao je Miladin Ševapić, predsednik UDPS-a.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)