On je za 8 sati iskopao 152 tone uglja! Ako ne znate o kome je reč, onda još niste punoletni! (VIDEO)

Rudar iz Bosne i Hercegovine je 24. jula 1949. za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, odnosno 253 kolica i tako srušio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona

Na današnji dan pre dve i po decenije u 76. godini preminuo je jedan od najpoznatijih rudara iz stare Jugoslavije Alija Sirotanović iz Breze u Bosni i Hercegovini - junak socijalističkog rada i svetski rekorder u kopanju uglja, čiji se lik nalazio na novčanici od deset dinara.

Znate li ko je Međed Huseinović? Ovo je priča o najvećem heroju srpskih rudnika! (FOTO)

Sirotanović je, naime, 24. jula 1949. za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, odnosno 253 kolica i tako srušio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona.

Njegov poduhvat je uneo potpuno novi način rada u tadašnje rudnike i zasnivao se na takmičarskom elanu koji se prenosio na sve zaposlene, što je rezultiralo rastom godišnje proizvodnje u tom periodu.

Anegdota kaže da je jedino što je Alija tražio od Josipa Broza Tita bila veća lopata, koji je i napravljena specijalno za njega i nazvana "sirotanovićka", podseća sarajevski "Dnevni avaz" i dodaje da je nakon toga postao "živa legenda", a njegov lik se našao i na novčanici od deset dinara.

Sirotanović je odlikovan i Ordenom junaka socijalističkog rada, dobio je nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja, a jedna mala ulica na periferiji Breze nosi njegovo ime, dok u krugu rudnika stoji njegova bista.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)