Umro čovek koji je prstom pretio Slobodanu Miloševiću!

- Druže Slobodane, pazite kojim putem ste krenuli - rekao je i tako ga upozorio Miloševića da njegovi predlozi ruše Jugoslaviju i partiju

U 96. godini života u petak je u Kranju umro slovenski revolucionar i partizanski prvoborac Vinko Hafner, objavila je njegova porodica.

Hafner je ostao u sećanju mnogih Slovenaca po kadru iz 1988. godine, kada je kao delegat slovenskih komunista na zadnjem partijskom kongresu Saveza komunista Jugoslavije s govornice optužio Slobodana Miloševića za antijugoslavensko delovanje i priprietio mu prstom, rekavši:

- Druže Slobodane, pazite kojim putem ste krenuli - i tako ga upozorio da njegovi predlozi ruše Jugoslaviju i partiju. Hafner je na tom kongresu bio najstariji slovenski delegat, a sadašnji predsednik države Borut Pahor najmlađi.

Posle je Hafner izjavljivao da se ne seća dobro tog incidenta s Miloševićem i da mu je žao što ga Slovenci pamte po tome, a ne po mnogim drugim stvarima koje je uradio, kao na primer što da je uveo mogućnost mirovinskog osiguranja za poljoprivrednike dok je bio na važnim dužnostima.

Hafner se povukao odmah nakon zadnjeg kongresa SKJ u Beogradu u jesen 1988. i više se nije bavio politikom. Za vreme partijske i dužnosničke karijere pet je godina proveo u Beogradu.

(Telegraf.rs/Jutrarnji.hr)