Zavirite u bunkerski kompleks koji je decenijama skrivan od javnosti (FOTO)

U Sloveniji u blizini srednjovekovnog grada Škofja Loka na Gorenjskoj nalazi se jedan od najočuvanijih bunkera koji smo imali priliku da obidjemo. Bunkerski kompleks je od skora otvoren za turističke posete i uz pratnju iskusnog vodiča možete prošetati mračnim tunelima i čuti vrlo zanimljivu priču koja će vas vratiti u prošlost

Rupnikova linija je sistem utvrđenja koju je započela gaditi Kraljevina Jugoslavija 1925. godine.

Napravljena je kao odgovor na Italijanski sistem utvrđenja. Nikada nije poslužila svrsi jer je napuštena pre napada Italije u Travanjskom ratu.

Dobila je ime po Jugoslovenskom generalu Leonu Rupniku slovenskog porekla.

Duž linije uz zapadnu i severnu granicu izgrađeno je preko 4000 bunkera u čijoj izgradnji je učestvovalo oko 60.000 ljudi.

Mi smo imali priliku da posetimo jedan od očuvanijih bunkerskih kompleksa na Golemom vrhu.

Uz prisustvo iskusnog vodiča obišli smo mrežu podzemnih tunela i prostorija u kojima su se nekada nalazile bolnice, skladišta za hranu, bazeni u kojima je čuvana voda i prostorije u kojima su vojnici i radnici spavali.

Neke od prostorija pretvorene su u muzeje, neke imaju binu gde se održavaju koncerti, a videli smo i da u jednoj prostoriji ima i teren za boćanje.

Bunker je dugo bio sakrivan od javnosti, ali nam vodič kaže da su meštani oduvek znali za njegovo postojanje ali su se pašili da ga istraže.

Od skoro možete otići u posetu jednom od bunkera i uz pratnju vodiča videti kako to izgleda i čuti jako zanimljivu priču koja će vas vratiti u prošlost.

(Telegraf.rs)