ZA POLA MILIJARDE EVRA: Prodata najpoznatija hrvatska fabrika duvana! (VIDEO)

Britiš ameriken tobako kupio je Fabriku duvana Rovinj za 505 miliona evra

Fabrika duvana Rovinj (TDR), u sastavu Adris grupe, prodata je Britiš ameriken tobaku (British American Tobbaco - BAT) za 505 miliona evra, saopštila je grupacija Adris putem Zagrebačke berze.

TOP 6 načina kako da ostavite PUŠENJE! (VIDEO)

Transakcija osim TDR-a podrazumeva i kupovinu firmi u okviru ove grupe, kao što su Istragrafika, Hrvatski duvan i maloprodajni lanac iNovine i Opres, prenosi Tportal.

TDR je BAT-u prodao i 25-procentni udeo u Tisku, čiji je vlasnik koncern Agrokor.

Prema ugovoru, novi vlasnik je dužan da zadrži proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, i da osigura dodatnih 50 miliona evra u slučaju prevremenog zatvaranja fabrike.

Predsednik uprave TDR-a Mato Zadro izjavio je da su zadovoljni postignutom cenom i dogovorom oko zaštite radnika.

- Smatram da je jako važno što je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrednost u našem integrisanom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duvana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju - rekao je Zadro.

Dodao je da je za sve njih zančajno što će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i što cće radna mesta biti sačuvana.

Posle liberalizacije duvanskog tržišta udeo TDR-a počeo je da pada. Pre nekoliko godina rovinjska fabrika prodavala je 12 milijardi cigareta godišnje, dok je lane ta brojka iznosila devet milijardi, zbog čega su se u Adrisu odlučili na prodaju, navodi Tportal.

(Telegraf.rs / Tanjug)