ROBOT MARKO STIŽE U SRBIJU: Evo koga će to najviše obradovati i zašto! (FOTO)

Robot MARKO (multimodalni, antropomorfni robot kognitivnih osobina) će moći samostalno da se uključi u dijalog sa ljudima

U Srbiji se pravi robot koji će moći samostalno da vodi dijalog sa ljudima i pomaže deci sa smetnjama u razvoju, po čemu će biti jedan od prvih medicinskih robota u svetu za tu namenu, a jedan od njegovih tvoraca, profesor Milan Gnjatović, kaže da će prototip biti gotov do kraja godine.

Robot MARKO (multimodalni, antropomorfni robot kognitivnih osobina) će moći samostalno da se uključi u dijalog sa detetom i terapeutom, rekao je Gnjatović za Tanjug.

On je precizirao da funkcionalnost robota uključuje, između ostalog, razumevanje govornih komandi različitih sintaksnih konstrukcija, adaptivnu primenu različitih dijaloških strategija u cilju prevazilaženja problema u komunikaciji, vizualno prepoznavanje izabranih predmeta značajnih za terapiju, demonstriranje izabranih vežbi fine i grube motorike, ispoljavanje osnovnih emotivnih stanje putem facijalne ekspresije i drugo.

- Namena robota je da motiviše decu, uzrasta između četiri i desetak godina, da što duže izdrže terapiju koja je ponekad dosadna, naporna ili bolna za njih - rekao je Gnjatović (37) iz Beograda, koji je doktorirao u Nemačkoj i vratio se u Srbiju da bi se bavio naučnim radom.

Robot će pratiti rad lekara sa detetom na terapiji i kada dete ne ume ili zbog nekog drugog razloga ne može da izvrši instrukciju lekara robot će moći, na primer, na zahtev lekara da pokaže detetu kako da odredjenu vežbu završi do kraja.

- To znači, da robot mora da prepozna prostor oko sebe i bude u stanju da razume govorne komande terapeuta - naveo je Gnjatović.

Robot je plod dugogodišnjeg rada naučnog tima na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koji se nada da će nova tehnologija biti veoma efektivna u pomoći deci s posebnim potrebama, a Gnjatović dodaje da ta tehnologija nije ograničena samo na medicinu, već da su potencijali primene znatno širi, s obzirom da je to tip tzv. društvenih robota, čiji je razvoj trenutno aktuelan u svetu.

Gnjatović je vanredni profesor na Fakultetu za kompjuterske nauke Univerziteta "Džon Nezbit" u Beogradu i docent na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

(Telegraf.rs / Tanjug)