SRBI, DA LI VAS JE SRAMOTA? Pogledajte šta su uradila naša deca! (FOTO)

Spomenik Vuku Karadžiću u Kragujevcu je jutros ovako oskrnavljen

Spomenik Vuku Karadžiću u Kragujevcu, na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, nepoznati vandali su išarali sprejevima sa svih strana.

Da li biste imali srca da OVAJ GRAFIT prekrečite i KAZNITE UMETNIKA KOJI GA JE NAPRAVIO?

Na spomeniku reformatoru srpskog jezika - onima koji su ga upropastili ni reforme ni srpstvo očigledno ne znače ništa, a kamoli maternji jezik - osvanuo je grafit, odnosno sprejem iscrtan simbol anarhizma: slovo A u krugu i natpis "relax" (opusti se).

To da su akteri ovog sramnog čina opušteni, i to previše, možemo videti i po tome što koriste znake o čijem značenju nemaju pojma, budući da anarhizam nema veze sa nekulturom i divljaštvom.

Nije im bilo teško ni da farbom unište lice Vuka Karadžića, iako se za to (ne)delo trebalo popeti dva metra.

Radnici kafića i okolnih trgovina jutros su videli šta se desilo, ali niko nije siguran kada je spomenik išaran.

Sredinom marta, u okviru velike akcije čišćenja kulturno istorijskih spomenika u gradovima Srbije, očišćen je i zaštićen i spomenik Vuku Karadžiću na Đačkom trgu.

Stručni tim za čišćenje spomenika, koji je oformila kompanija “Unilever” u okviru kampanje “Cif čisti Srbiju”, sa spomenika je uklonila naslage čađi, grafite, masne naslage. Nakon temeljnog čišćenja na postament je nanesen i specijalni anti- grafitni sloj koji će olakšati buduće održavanje njegove čistoće.

Vuk Karadžić je bio srpski filolog, reformator srpskog jezika, skupljač narodnih pesama i pisac prvog rečnika srpskog jezika. Spomenik na Đačkom trgu je podignut 1987. godine, na dvestotu godišnjicu od rođenja Vuka Karadžića.

Sigurni smo da bi ovaj vandalizam lakše pao i samom Vuku, kada bi njegovi autori znali šta su napisali.

(M. R.)