PUTIN OSTAJE UZ SVOG PRIJATELJA ASADA: Rusija podržava režim u Siriji!

- Rusija će, i to je Putin potvrdio, podržavati sirijski narod i sirijsko rukovodstvo u rešavanju socijalno-ekonomskih problema u uslovima sadašnje krize, u njegovim naporima za jačanje svoje odbrambene sposobnosti pred terorističkom pretnjom - rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je uverenje da će sirijski narod pobediti terorizam, ističući da politika Rusije usmerena na podršku Siriji, sirijskom rukovodstvu i narodu, ostaje nepromenjena.

SRBI SU MASAKRIRANI U SREBRENICI I NISU SILOVALI DEČAKE! Evo šta piše u PUTINOVOJ REZOLUCIJI koja je zapalila svet!

- Rusija će, i to je Putin potvrdio, podržavati sirijski narod i sirijsko rukovodstvo u rešavanju socijalno-ekonomskih problema u uslovima sadašnje krize, u njegovim naporima za jačanje svoje odbrambene sposobnosti pred terorističkom pretnjom - rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov posle razgovora sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom u Moskvi, preneo je TAS S.

AFP prenosi da je Mualem rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Lavrovom da je dobio Putinovo obećanje da će "podržati Siriju politički, ekonomski i vojno".

Kako izveštava RIA Novosti, Putin je na susretu sa Mualemom rekao da je situacija u Siriji vezana, pre svega, za agresiju međunarodnog terorizma, a da Sirija i zemlje regiona treba da se ujedine radi efikasne borbe protiv terorizma i krajnjeg radikalizma.

Prema njegovim rečima, sve zemlje regiona spremne su da daju doprinos u borbi protiv Islamske države (IS), i to se odnosi i na Tursku, i na Jordan i na Saudijsku Arabiju.

Ističući da Damask visoko ceni stav Rusije, Putina i Lavrova koji se zalažu za političko rešenje sirijskog konflikta, i izražavajući spremnost Sirije da uz podršku Rusije sarađuje sa zemljama regiona, Mualem je, kako prenose ruske agencije, optužio SAD da sponzorišu terorizam.

- Amerikanci traže političko rešenje (sirijskog), a pritom izdvajaju milijarde dolara za obuku terorista - rekao je sirijski ministar na susretu sa Lavrovom, prenosi TAS S.

- Nedavno je na jug Sirije prebačeno 2.100 ekstremista sa najnovijim oružjem u rukama. Amerikanci ne skrivaju svoju podršku tim teroristima - rekao je on.

Mualem je rekao da je glavni problem to što pogranične zemlje podržavaju teroriste u Siriji.

- Naš narod više od pet godina žrtva je zavere susednih država - rekao je sirijski ministar i dodao da je za formiranje međunarodne koalicije za borbu protiv IS, uz učešće Turske, Saudijske Arabije, SAD i Katara "potrebno veliko čudo, jer te zemlje, umesto da se bore protiv terorizma, podstiču ga".

- Ipak, mi bismo želeli ujedinjenje napora - rekao je Mualem, naglašavajući da Sirija uvek ima na umu iskustvo bivšeg Sovjetskog Saveza u borbi protiv fašizma.

- Uvereni smo da će sirijski, kao i sovjetski narod, uspeti da pruži čvrst otpor terorizmu - kazao je on.

Lavrov je posle susreta sa sirijskim ministrom istakao da je zadatak međunarodne zajednice - suseda Sirije, Evropljana, Rusije, UN - ne da pokušavaju da nametnu nešto Sirijcima, već da stvore uslove za dijalog što šireg kruga učesnika, tokom kog bi mogle da dođu do saglasnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)