OVI ROMI SU REŠILI DA UZMU SUDBINU U SVOJE RUKE: Upoznajte dvojicu Milana, oni su budućnost Srbije!

Milan Usainović (29) i Milan Nikolić (24) pohađaju šestomesečnu praksu u službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i žele da pomognu svom narodu

U Srbiji zvanično 20 nacionalnih zajednica ima status manjina, a od svih su, kako kažu istraživanja, najugroženiji Romi.

Najveći problem jeste mali procenat njih koji se obrazuju, ali i velika diskriminacija od strane društva u kojem žive. Jedno vuče drugo. Međutim, nije sve tako crno. Postoje mladi Romi koji se i te kako obrazuju i bore za prava svog naroda. Mladi su, pametni, odlučni i uporni.

Pravi primer za to su Milan Usainović (29) i Milan Nikolić (24), apsolventi Pravnog fakulteta u Beogradu. Obojica su puni entuzijazma, žele da se bave ljudskim pravima i učine sve što je u njihovoj moći kako bi podigli svest ljudi o diskriminaciji Roma.

Sada su zajedno na šestomesečnoj praksi u stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. Projekat je pod nadzorom Evropskog Centra za prava Roma i cilj je da se mladim Romkinjama i Romima obezbedi neposredno iskustvo u radu u nezavisnoj instituciji.

Milan Nikolić je član vojvođanskog romskog centra iz Novog Sada i preko njihovog sajta je čuo za projekat.

- Konkurisao sam zato što su pre svega tražili pravnike, ali i zato što bih voleo da se bavim ljudskim pravima. Velika mi je čast što sam ovde i što mogu da steknem iskustvo u radu baš u ovoj instituciji. Trudiću se da pomognem kako svojoj naciji tako i drugim ljudima - kaže Nikolić.

Milan Usainović je za ovaj konkurs saznao preko Fejsbuka. Godinu dana je radio u jednoj organizaciji i preko njih se zainteresovao za angažman oko romskih prava.

- Na njihovoj stranici bio je postavljen link o projektu. Iskren da budem, razmišljao sam da li da se prijavim ili ne, jer su tražili samo dve osobe. Međutim, drugarica me je pozvala i ohrabrila da pošaljem prijavu. Poslušao sam je i eto mene ovde - rekao je Usainović.

Milan Usainović je toku studija pohađa0 različite letnje škole koje su se bavile ljudskim pravima i bio je oduševljen onim što je video i radio.

- Zaista bih time voleo da se bavim. Trudiću se da romska nacionalna manjina ima koristi od mene i mog rada. Mi smo budućnost i bez nas mladih Roma nema budućnosti - poručio je Usainović.

Istog je mišljenja i njegov kolega Milan Nikolić.

- Smatram da mi je i jedna od obaveza da pomognem svom narodu jer smo u toku studija dobijali dosta pomoći.

Njih dvojica smatraju da roditelji od malih nogu svoju decu trebaju usmeravati ka pravim vrednostima u životu i obrazovanju.

- Kad je reč o obrazovanju mladih Roma, treba se raditi na svesti roditelja te dece. Odnosno da oni sami ubede svoju decu da je obrazovanje veoma važno. Kada je dete malo i nema svest o budućnosti roditelji su ti koji svoju decu moraju usmeravati, kao što su nas naši roditelji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković veoma je zadovoljna što su se u rad institucije uključili i predstavnici manjine za čiji se bolji položaj bori Poverenik.

- Ovo je način da ih ohrabrimo i uključimo, i da budemo primer i drugima, kako bi ostale institucije države prepoznale važnost ovakvih aktivnosti i sledile naš primer. Građani i građanke Srbije već godinama prepoznaju Rome i Romkinje kao najdiskriminisaniju manjinsku grupu, i zato je značaj ovoga višestruk. S jedne strane, ova dva mlada čoveka dobiće priliku da se u praksi uče onome što su slušali na fakultetu, a sa druge strane, mi pokazujemo kako se možemo boriti protiv predrasuda i stereotipa koji prate romsku manjinu. Romi treba da žive sa nama i mi sa njima, a ne odvojeno i podeljeno - zaključuje poverenica.

U službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti osećaju se prijatno i odlično sarađuju sa zaposlenima.

- U ovoj instituciji vlada jedna prijatna atmosfera i to nam se najviše dopada. Bavimo se veoma ozbiljnim poslovima koje će u buduće unaprediti i poboljšati prava nacionalnih manjina.

Suština ovog projekta je da se oni volontiraju kako bi stekli iskustvo za dalji rad i usavršavanje u toj oblasti interesovanja. Projekat traje šest meseci i za to vreme mogu dosta toga naučiti, ali i da poboljšaju svoje šanse za zapošljavanje.

(Saša Kostić)