DVA MITINGA U ATINI: Raste napetost uoči referenduma! (FOTO)

Dva rivalska skupa u centru Atine okupila su oko 25.000 protivnika programa međunarodnih kreditora za spas Grčke i oko 20.000 onih koji će na predstojećem referendumu u nedelju glasati za te mere

U Grčkoj raste temperatura manje od 36 sati uoči referenduma na kom treba da se izjasne da li su za ili protiv reformi koje od njih traže kreditori.

HAOS U GRČKOJ: Sukobi demonstranata i policije u Atini, bačene i ŠOK BOMBE! (FOTO)

Na trgu Sintagma u Atini okupile su se pristalice Ciprasove vlade i oni koji će u nedelju na referendumu glasati protiv sporazuma s kreditorima. Opozicioni skup održava se samo nekoliko stotina metara dalje.

Ovo je pravo lice Grčke – penzioner PLAČE od muke jer ne može da uzme svoje pare!

Početak okupljanja onih koji podržavaju vladin predlog i opciju "ne" na referendumu, obeležio je sukob policije i nekoliko desetina demonstranata. U jednom trenutku policajci su bacili i šok bombe, javljaju grčki mediji.

GRCI SVE VIŠE PROTIV CIPRASA: Država je bankrotirala, neredi na ulicama, biće sve GORE!

Dva rivalska skupa u centru Atine okupila su oko 25.000 protivnika programa međunarodnih kreditora za spas Grčke i oko 20.000 onih koji će na predstojećem referendumu u nedelju glasati za te mere.

SPALJENA ZASTAVA EU: Gori Atina, gori Solun! Veliki protesti uoči referenduma u Grčkoj! (FOTO) (VIDEO)

Okupljenima na skupu podrške vladi, na trgu Sintagma ispred parlamenta, obratio se premijer Aleksis Cipras, koji je ranije izjavio da se "ne" odnosi na kreditore, ali ne i na Evropu. "Šta god da se desi u ponedeljak, biće to pobeda demokratije", poručio je Cipras ističući da je Grčka spremna da "uzme stvar u svoje ruke".

Manje od jednog kilometra od tog skupa, oko 12.000 ljudi se nalazi na mitingu za referendumsko "da", odnosno za kreditorske predloge i nastavak pregovora s poveriocima o nastavku novčane pomoći zemlji, kojoj prete bankrot i izlazak iz evrozone.

Poslednja istraživanja koja objavljuju grčki mediji govore da će rezultat na referendumu biti neizvestan. I on nije samo test za grčku vladu koja već najavljuje da će njegov rezultat biti sudbinski za njen opstanak - ishod referenduma bi mogao da ima dalekosežne posledice i na položaj Grčke u Evrozoni, ali i samu Evropsku uniju.

(Telegraf.rs / Izvor:  Tanjug / Beta)